10 τροφές για να γίνουν έξυπνα παιδιά!!

 

Οι 10 απαραίτητες  τροφές για την σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού

 

Η ανάπτυξη του εγκεφάλου είναι σημαντική κατά τις πρώτες μέρες της ζωής ενός παιδιού και η διατροφή έχει καθοριστικό ρόλο (στην διαμόρφωση του).

 

Η ανάπτυξη του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τα πρώτα  δύο χρόνια της ζωής του παιδιού είναι καθοριστικά για τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος  θα λειτουργήσει κατά την υπόλοιπη ζωή ενός ατόμου.

Τα νεύρα που αναπτύσσονται , δημιουργούν ένα σύστημα που στο μέλλον επηρεάζει την κρίση και τι σκέψη του ατόμου ως ενήλικα.  Ακόμα, επηρεάζονται τα αισθητήρια συστήματα, η μάθηση, η μνήμη, η ταχύτητα επεξεργασίας, η προσοχή, η ικανότητα ελέγχου των παρορμήσεων, η διάθεση και η δυνατότητα πολλαπλής εκτέλεσης  ή προγραμματισμού.  Αυτές οι συνδέσεις δεν μπορούν να αλλάξουν στο μέλλον και ο εγκέφαλος παραμένει ως έχει. Το περιβάλλον και η καλλιέργεια και η αγάπη που παίρνει ένα παιδί επιφέρουν αλλαγές στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Επίσης, ο θηλασμός μπορεί να έχει θετική επίδραση λόγω του μητρικού γάλακτος (τέλεια πρώτη τροφή) αλλά και της στενής σχέσης με την μητέρα.

 

Παρακάτω αναφέρονται τα 10 απαραίτητα τρόφιμα για την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου.

1.Αυγά

Τα αυγά είναι πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και οι κρόκοι των αυγών είναι επίσης πλούσιοι με χολίνη, η οποία βοηθά στην ανάπτυξη της μνήμης.

2.Βρώμη

Η βρώμη είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα δημητριακά για τα παιδιά και πολύ θρεπτικό για τον εγκέφαλο. Η βρώμη παρέχει εξαιρετική ενέργεια ή καύσιμο για τον εγκέφαλο που τα παιδιά χρειάζονται το πρωί. Φορτωμένο με ίνες, η βρώμη κρατά τον εγκέφαλο ενός παιδιού να τρέφεται όλο το πρωί στο σχολείο. Η βρώμη είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης Ε, Β-βιταμινών, καλίου και ψευδαργύρου – που κάνουν το σώμα και το μυαλό μας να λειτουργούν με πλήρη δυναμικότητα.

 

3.Ολικής άλεσης προϊόντα

Ο εγκέφαλος χρειάζεται μια σταθερή παροχή γλυκόζης – και τα δημητριακά ολικής αλέσεως παρέχουν υδατάνθρακες βραδείας απορρόφησης και Οι ίνες βοηθούν στη ρύθμιση της απελευθέρωσης γλυκόζης στο σώμα. Επίσης, είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες τροφοδοτούν ένα υγιές νευρικό σύστημα.

4.Γάλα & γιαούρτι

Οι γαλακτοκομικές τροφές έχουν πρωτεΐνες και Β-βιταμίνες – απαραίτητες για την ανάπτυξη ιστού εγκεφάλου, νευροδιαβιβαστών και ενζύμων. Το γάλα και το γιαούρτι παρέχουν επίσης μια μεγαλύτερη γροθιά με πρωτεΐνες και υδατάνθρακες – την προτιμώμενη πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά και οι έφηβοι χρειάζονται 10 φορές περισσότερο τη συνιστώμενη δόση βιταμίνης D – μια βιταμίνη που ωφελεί το νευρομυϊκό σύστημα και τον συνολικό κύκλο ζωής των ανθρώπινων κυττάρων.

 

5.Μοσχάρι

Το σίδερο είναι ένα βασικό μέταλλο που βοηθά τα παιδιά να παραμένουν ενεργοποιημένα και να συγκεντρωθούν στο σχολείο. Το άπαχο βόειο κρέας είναι μία από τις καλύτερα (απορροφημένες) πηγές σιδήρου. Στην πραγματικότητα, μόνο 1 ουγκιά την ημέρα έχει αποδειχθεί ότι βοηθά το σώμα να απορροφήσει σίδηρο από άλλες πηγές. Το βόειο κρέας περιέχει επίσης ψευδάργυρο, ο οποίος βοηθά στη μνήμη.

 

 

6.Φασόλια

Τα φασόλια είναι έχουν ενέργεια από πρωτεΐνες και υδατάνθρακες – και ίνες – καθώς και πολλές βιταμίνες και ανόργανα άλατα. Είναι μια εξαιρετική εγκεφαλική τροφή δεδομένου ότι διατηρούν την ενέργεια και το επίπεδο σκέψης του παιδιού στο μέγιστο δυνατό όλο το απόγευμα, αν τα απολαμβάνουν με μεσημεριανό γεύμα.

Τα μαυρομάτικα και τα φασόλια Pinto περιέχουν περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από τα άλλα φασόλια – ειδικά το ALA, ένα άλλο από τα ωμέγα-3 που είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

7.Μούρα

Φράουλες, κεράσια, βακκίνια, βατόμουρα. «Σε γενικές γραμμές, όσο πιο έντονο είναι το χρώμα, τόσο περισσότερη διατροφή στα μούρα. Τα μούρα διαθέτουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, ιδιαίτερα βιταμίνης C, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση βατόμουρων και φραουλών οδηγούν σε  βελτιωμένη μνήμη.

8.Πολύχρωμα λαχανικά

Τομάτες, γλυκοπατάτες, κολοκύθα, καρότα, σπανάκι – λαχανικά με πλούσιο, βαθύ χρώμα είναι οι καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών που διατηρούν τα κύτταρα του εγκεφάλου δυνατά και υγιή.

9.Σολομό/τόνο

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος είναι μια εξαιρετική πηγή των ω-3 λιπαρών οξέων DHA και EPA – και τα δύο απαραίτητα για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Μια πρόσφατη έρευνα έχει επίσης δείξει ότι οι άνθρωποι που παίρνουν περισσότερα από αυτά τα λιπαρά οξέα στη διατροφή τους έχουν πιο έντονο μυαλό και έχουν καλύτερα αποτελέσματα σε τεστ νοητικών δεξιοτήτων.

10.Ξηρούς καρπούς

Τα φιστίκια και το φυστικοβούτυρο είναι πλούσια σε βιταμίνης Ε, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τις νευρικές μεμβράνες καθώς και σε θειαμίνη που βοηθάει τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα να χρησιμοποιούν γλυκόζη για ενέργεια

Κάθε ηλικία έχει διαφορετικές ανάγκες σε ενέργεια, υδατάνθρακες, λίπος και θρεπτικά συστατικά και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε περιόδους που υπάρχει ανάπτυξη. Καλό θα ήταν να συμβουλευτειτε τον γιατρό σας ή έναν πτυχιούχου διαιτολόγο-διατροφολόγο για τυχόν απορίες.