Τι είναι το Κale;

Το kale είναι ένα λαχανικό με πράσινο ή μοβ φύλλα. Επίσης ονομάζεται borecole. Είναι στην ομάδα των λαχανικών που ονομάζεται Brassica oleracea ή άγριο λάχανο. Είναι σταυρανθή λόγω του σχήματος των λουλουδιών του.

Δεδομένου ότι αντιστέκεται σε χαμηλές θερμοκρασίες και αναπτύσσεται εύκολα,το λάχανο για πολύ καιρό ήταν βασικό λαχανικό κυρίως στη Σκωτία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Σκανδιναβία. Σήμερα, τρώγεται σε όλο τον κόσμο.

Το kale έχει μεγάλα ινώδη φύλλα, πολύ σγουρά και με χαρακτηριστική γεύση. Το χρώμα τους ποικίλλει από ανοιχτό πράσινο έως σκούρο πράσινο, μερικές φορές σε μπλε απόχρωση του πράσινου. Τα φύλλα του δεν είναι στρογγυλά, ένα χαρακτηριστικό που εκφράζεται από την λατινική λέξη που περιγράφει αυτή την ποικιλία των λαχανικών «acephala» και η οποία σημαίνει «χωρίς κεφάλι». Τα εν λόγω φύλλα μπορεί να φτάσουν 30-40 εκατοστά.

 

Το kale είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, C , Α και μαγγανίου Επίσης, είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών , χαλκού, τρυπτοφάνης, ασβεστίου , βιταμίνης Β6 και καλίου . Το kale είναι μια καλή πηγή σιδήρου , μαγνησίου, βιταμίνης Ε, ωμέγα 3 λιπαρών οξεων , βιταμίνης Β2 , πρωτεϊνών, βιταμίνης Β1 , φυλλικό οξυ , φώσφορου και βιταμίνης Β3

Το kale σπάνια τρώγεται ωμό. Μπορείτε να το προσθέσετε με φειδώ σε σαλάτες . Μεταδίδει την χαρακτηριστική του γεύση στις σούπες και στα βραστά . Μπορείτε να το ζεματίσετε για να μετριάσει τη γεύση του.Το kale είναι νόστιμο όταν είναι επικαλυμμένο με σάλτσα , πασπαλισμένο με τυρί ή με πουρέ πατάτας.

Για συντήρηση, βάλτε το κατσαρό λάχανο στο ψυγείο χωρίς πλύσιμο , μέσα σε μία διάτρητη πλαστική σακούλα . Μπορεί να διατηρηθεί με τον τρόπο αυτό από πέντε έως δέκα ημέρες, αλλά είναι πιο αρωματικό και λιγότερο πικρό.Το kale μπορει να καταψυχθει μετά απο ζεματισμα δύο λεπτών , έως ότου τα φύλλα μαλακώσουν λίγο.