Βιταμίνη Β12 για υγιές νευρικό σύστημα και καλή άμυνα του οργανισμού!!

 

Η βιταμίνη Β12, ονομάζεται επίσης κοβαλαμίνη, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που έχει βασικό ρόλο στην λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, και συντελεί στην ομαλή απορρόφηση του φυλλικού οξέος.
Μέρος της βιταμίνης αποθηκεύεται στο ήπαρ ενώ η περίσσια απεκκρίνεται από το νεφρό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται στα περισσότερα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών και οστρακοειδών, κρέας (ειδικά στο συκώτι), τα πουλερικά, τα αυγά, το γάλα, και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ωστόσο, η βιοδιαθεσιμότητα από αυγά είναι λιγότερο από 9%, σε σύγκριση με 40 % έως 60% από τα ψάρια, πουλερικά και το κρέας.

Δεν αναφέρονται περιπτώσεις υπερβιταμίνωσης και τοξικότητας

 

Οι Θεραπευτικές χρήσεις της Β12
• Κακοήθης αναιμία
• Κοιλιοκάκη

 

Χαμηλά Επίπεδα Βιταμίνης Β-12
Η ανεπάρκεια της Β12, προκαλείται από μια ποικιλία καταστάσεων και νοσημάτων που συνδέονται είτε από διαιτητική έλλειψη της βιταμίνης Β-12, όπως συχνά συμβαίνει στους αυστηρά χορτοφάγους είτε σε ανεπάρκεια του ενδογενούς παράγοντα

 

 

Για την πρόληψη ανεπαρκειών σε βιταμίνες και μέταλλα συστήνεται μια ισορροπημένη διατροφή και ένας ετήσιος έλεγχος με αιματολογικές εξετάσεις. Σε περίπτωση ανεπάρκεια θα πρέπει να συμβουλευτείτε ένα πτυχιούχο διαιτολόγο- διατροφολόγο ώστε να δώσει  ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα διατροφής που θα καλύπτει τις ανάγκες του ατόμου.