3 τρόποι για να αυξήσετε τις φυτικές ίνες

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι φυτικές ίνες έχουν θετική επίδραση στη υγεία μας! Τον τελευταίο καιρό έχουν απασχολήσει σχετικά με την προστατευτική δράση που έχουν στο πεπτικό μας σύστημα και την πρόληψη πολλών ασθενειών.

 

Το NHS δηλώνει ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η κατανάλωση πολλών φυτικών  ινών σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνο του εντέρου. Επιπλέον, η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες δημιουργεί κορεσμό για περισσότερη ώρα και βοηθάμε στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

 

Στις μελέτες φαίνεται ότι οι φυτικές ίνες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης των παραπάνω ασθενειών διότι  περιέχουν β-γλυκάνη ( όπως βρώμη, κριθάρι) και μπορεί να βοηθήσει για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Οι τροφές πλούσιες σε φυτικές ινες είναι: δημητριακά ολικής αλέσεως, ζυμαρικά ολικής αλέσεως, ψωμί και ρύζι, φρούτα όπως αχλάδια, μήλο και πορτοκάλια, λαχανικά όπως μπρόκολο, καρότα και γλυκό καλαμπόκι, ξηροί καρποί, σπόροι, φασόλια και όσπρια

 

 Ποιοι είναι οι τρόποι για να αυξήσετε τις φυτικές ίνες στη διατροφή σας :

 

  1. Κάντε απλές αλλαγές: επιλέξτε δημητριακά ολικής αλέσεως όπως η βρώμη, ψωμί, ζυμαρικά και ρύζι ολικής αλέσεως που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Εάν δεν είστε έτοιμη για τέτοια αλλαγή, μπορείτε να αυξήσετε σταδιακά τα τρόφιμα ολικής άλεσης, δηλαδή ψωμί ολικής άλεσης και τα μισά από τα ζυμαρικά σας να είναι ολικής αλέσεως.  Σταδιακά μπορείτε να το αυξήσετε..

  1. Γεμίστε τον καταψύκτη με λαχανικά:. αποθηκεύστε τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά στην κατάψυξη. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε πάντα στη διάθεσή σας για να προσθέσετε κάρυ, σάλτσες ζυμαρικών και ριζότο. Τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και περιέχουν τα ίδια θρεπτικά συστατικά με τα φρέσκα.

  1. Όχι άλλο ξεφλούδισμα πατάτας: οι πατάτες από μόνες τους δεν υπολογίζονται για φυτικές ινες, ωστόσο η φλοίδα της πατάτας είναι πλούσια σε φυτικές ινες. Επομένως, την επόμενη φορά, μην καθαρίσετε την φλοίδα στις πατάτες σας για να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών.

 

 

Μια ισορροπημένη διατροφή είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, περιέχουν επίσης πολλές άλλες ευεργετικές ενώσεις όπως βιταμίνες, μέταλλα, φλαβονοειδή και πολυφαινόλες, που συμβάλλουν στη διατήρηση ενός υγιούς σώματος.