Χαρούπι για την μείωση της χοληστερίνης;

 

Η χαρουπιά αποτελεί ένα από τα πιο αρχαία δέντρα της Μεσογείου και ανήκει στην οικογένεια των Κυαμοειδών. Η αρχαιοελληνική της ονομασία είναι ξυλοκερατιά και το βάρος του σπόρου ορίστηκε ως η χαμηλότερη μονάδα μέτρησης για το χρυσό και τους πολύτιμους λίθους.  Το χαρούπι έχει σάκχαρα, πολλά καφέ σπόρια και γλυκιά γεύση. Είναι πλούσιο σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, ταννίνες και πολυφαινόλες. Ακόμα, το χαρούπι είναι φτωχό σε πρωτεΐνες και λιπίδια. Οι πολλές ιδιότητες του χαρουπιού είναι ευεργετικές για πολλές ασθένειες.

 

Πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν την θετική  επίδραση του χαρουπιού στα επίπεδα της χοληστερίνης. Σε μια πρόσφατη έρευνα, φάνηκε η θετική επίδραση του χαρουπιού στα επίπεδα της χοληστερίνης και των λιπιδίων σε άτομα με υπερλοχηστερολαιμία. Η μελέτη αυτή αποτελείται από μία ομάδα ατόμων που καταναλώνει ενισχυμένα τρόφιμα με φυτικές ίνες χαρουπιού καθημερινά και μια ομάδα ελέγχου. Η έρευνα είχε διάρκεια 6 εβδομάδες. Παρατηρήθηκαν αλλαγές στα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, της LDL, της HDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στην αρχή, στις 4 και 6 εβδομάδες. Οι ερευνητές κατέληξαν ότι η καθημερινή κατανάλωση ενισχυμένων τροφίμων με φυτικές ίνες χαρουπιού οδηγεί στην μείωση των επιπέδων χοληστερίνης και των λιπιδίων του ανθρώπου.

 

 

Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον Baltasar Ruiz-Roso, απέδειξε την θετική επίδραση του χαρουπιού στα επίπεδα της χοληστερίνης. Η μελέτη αυτή είχε μία ομάδα ατόμων με υπερλοχηστερολαιμία που κατανάλωνε 4g αδιάλυτων φυτικών ινών χαρουπιού καθημερινά για 4 εβδομάδες και μία ομάδα ελέγχου. Παρατηρήθηκε μείωση των επιπέδων της ολικής χοληστερίνης, της LDL χοληστερίνης και της HDL χοληστερίνης μετά τις 4 εβδομάδες. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η καθημερινή κατανάλωση χαρουπιού αποτελεί ένα σημαντικό σύμμαχο στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση της υπερλοχηστερολαιμίας.

 

Συμπερασματικά, φαίνεται ότι το χαρούπι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερίνης και LDL χοληστερόλης για να μειωθεί στα φυσιολογικά επίπεδα. Ο συνδυασμός των παραπάνω με μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του ατόμου και να διατηρήσει την τιμή της χοληστερίνης στα φυσιολογικά επίπεδα.

 

Κρίνεται απαραίτητο να διεξαχθούν μελέτες με μεγαλύτερο δείγμα ώστε να είναι έγκυρα τα αποτελέσματα. Οι μελλοντικές έρευνες θα επικεντρωθούν στην κατανάλωση των αδιάλυτων φυτικών ινών του χαρουπιού μέσω ροφημάτων και  φαρμάκων για την βελτίωση της χοληστερίνης σε όλες τις ηλικίες.