Διατροφή και πρόληψη καρκίνου

 

 

Υπάρχουν τροφές για την καταπολέμηση του καρκίνου; Μπορούν ορισμένες τροφές να προλάβουν τον καρκίνο; Αυτά είναι τα κύρια ερωτήματα που θα αναλύσουμε στο κείμενο παρακάτω. Δυστυχώς, η σύντομη απάντηση είναι «όχι». Δεν υπάρχει τροφή που να μπορεί να σταματήσει τον καρκίνο ή να μηδενίσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Η κατανάλωση υγιεινών τροφίμων όμως αλλά και ο σωστός συνδυασμός τους μπορεί να κάνει τη διαφορά και να μειώσει τον κίνδυνο. Η διατροφή είναι μόνο ένας από τους παράγοντες του τρόπου ζωής που επηρεάζουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Το κάπνισμα, η παχυσαρκία, το αλκοόλ, η έκθεση στον ήλιο και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας είναι επίσης σημαντικά.

 

 

Καρκίνος και διατροφή: Ποια είναι η σχέση τους;

Οι διατροφικές σας συνήθειες μπορούν να προάγουν τον καρκίνο ή να σας προστατεύσουν από αυτόν.

Η σχέση μεταξύ καρκίνου και διατροφής είναι εξίσου μυστηριώδης με την ίδια την ασθένεια. Πολλές έρευνες έχουν επισημάνει ορισμένα τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή αντίθετα, να συμβάλουν σε ορισμένους τύπους καρκίνου. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι το αυξημένο πέρα από τα φυσιολογικά επίπεδα βάρος και η παχυσαρκία σχετίζονται με την ανάπτυξη κάποιων μορφών καρκίνου.

Αν και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που δεν μπορείτε να αλλάξετε και που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου, όπως η κληρονομικότητα και το περιβάλλον, υπάρχουν και άλλοι που μπορείτε να ελέγξετε. Στην πραγματικότητα, λιγότερο από το 30% του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου ενός ατόμου στη διάρκεια της ζωής του οφείλεται σε μη ελεγχόμενους παράγοντες. Τα υπόλοιπα έχετε τη δύναμη να τα αλλάξετε, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής σας.

 

Κάποιες απλές συμβουλές για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου μέσω της τροφής:

  • Εστίαση σε μη ζωικά τρόφιμα (λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηροί καρποί, φρούτα και φυτικές πρωτεΐνες)
  • Κάντε επιλογές που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το βάρος σας.
  • Αποφύγετε τροφές που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου.

 

 

Θρεπτικά συστατικά με αντί-καρκινική δράση;

Σύμφωνα με έρευνες, υπάρχει πληθώρα τροφίμων με ένα εξαιρετικό συνδυασμό βιταμινών, ανοργάνων στοιχείων και φυτοχημικών ενώσεων που δρουν με συνέργια και επιδρούν προστατευτικά στο μεταβολισμό των κυττάρων αποτρέποντας την εμφάνιση καρκίνου. Τέτοιες ουσίες είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε και τα φλαβονοειδή που έχουν αντιοξειδωτική δράση, με αποτέλεσμα να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου μέσα στα κύτταρα.

Πρόσφατες έρευνες σε βιοχημικό και μοριακό επίπεδο έδειξαν ότι η σουλφοραφάνη και το σελήνιο όταν δρουν μαζί , έχουν 13 φορές πιο μεγάλη δράση έναντι του καρκίνου παρά όταν δρουν από μόνες τους. Πειραματικά αλλά και κλινικά έχει δειχθεί συσχέτιση μεταξύ αυξημένης πρόσληψης ασβεστίου-βιταμίνης D και μειωμένου κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου.

 

 

Βάλτε χρώμα στην διατροφή σας

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που καταπολεμούν τον καρκίνο και όσο περισσότερο χρώμα, τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά περιέχουν. Μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο, διατηρώντας παράλληλα ένα υγιές σωματικό βάρος. Τα υπερβολικά κιλά αυξάνουν τον κίνδυνο για πολλαπλούς καρκίνους, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του παχέος εντέρου, του οισοφάγου και των νεφρών. Τρώτε ποικιλία χρωμάτων λαχανικών, ιδιαίτερα σκούρα πράσινα, κόκκινα και πορτοκαλί λαχανικά.

Η κατανάλωση ποικιλίας τροφών από καθεμία από τις πέντε ομάδες τροφίμων, στις συνιστώμενες ποσότητες βοηθά στη διατήρηση μιας υγιεινής και ενδιαφέρουσας διατροφής και παρέχει μια σειρά από διαφορετικά, όλα εξίσου σημαντικά θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό. Η κατανάλωση ποικιλίας τροφών προάγει την καλή υγεία και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ασθενειών όπως του καρκίνου.

Οι πέντε ομάδες τροφίμων είναι:

  • Δημητριακά (Ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, δημητριακά, πατάτες).
  • Φρούτα (Εσπεριδοειδή, χυμοί φρούτων, άλλα φρούτα καθώς και ξηρά φρούτα).
  • Λαχανικά
  • Κρέας (ψάρι, θαλασσινά, αυγά, όσπρια και ξηροί καρποί).
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα (Γάλα, γιαούρτι, τυρί).

 

Τροφές που περιορίζω

Τρόφιμα και ποτά που πρέπει να περιορίσετε στη διατροφή σας ή να έχετε λιγότερα περιλαμβάνουν:

  • λιπαρά κόκκινα κρέατα και επεξεργασμένα κρέατα
  • εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
  • πολύ αλατισμένα και τουρσί φαγητά
  • αλκοόλ.

 

Τροφές που τρώω περισσότερο

Η ισχυρότερη προστατευτική αντικαρκινική δράση έχει αποδειχθεί σε:

  • λαχανικά, ιδιαίτερα ωμά λαχανικά ή σαλάτες, όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά και καρότα
  • τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε διαιτητικές ίνες, όπως δημητριακά και δημητριακά
  • ντομάτες
  • εσπεριδοειδή (όπως πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, λεμόνια, λάιμ)
  • σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών κ.α.

Συμπεριλάβετε περισσότερα από αυτά τα λαχανικά και φρούτα στη διατροφή σας, μαζί με άλλες ποικιλίες.

 

 

Περισσότερα τρόφιμα με φυλλικό οξύ

Το φυλλικό οξύ είναι μια σημαντική βιταμίνη του συμπλέγματος Β που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από καρκίνους του παχέος εντέρου, του ορθού και του μαστού. Μπορείτε να το βρείτε σε αφθονία στο πρωινό σας. Τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού και τα προϊόντα ολικής αλέσεως είναι καλές πηγές φυλλικού οξέος. Το ίδιο και ο χυμός πορτοκαλιού, τα πεπόνια και οι φράουλες.

Άλλες καλές πηγές φυλλικού οξέος είναι τα σπαράγγια τα αυγά, τα φασόλια, οι ηλιόσποροι και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι ή το μαρούλι. Ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε φυλλικό οξύ είναι τρώγοντας αρκετά φρούτα, λαχανικά και εμπλουτισμένα προϊόντα δημητριακών. Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να λαμβάνουν συμπλήρωμα για να βεβαιωθούν ότι λαμβάνουν αρκετό φολικό οξύ ώστε να βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων γενετικών ανωμαλιών. Ο καρκίνος δημιουργείται όταν εμφανίζονται μεταλλάξεις, τις οποίες διορθώνει το φυλλικο οξύ.

 

Με την πρόοδο της επιστήμης περισσότεροι από 25 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με καρκίνο.

Για την πρόληψη συνίσταται:

  • Διατήρηση φυσιολογικού βάρους και απώλεια βάρους για τους παχύσαρκους.
  • Άσκηση 30 λεπτά/ημέρα για 5-7 μέρες τη βδομάδα
  • Έμφαση στην κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών και περιορισμό στο κόκκινο κρέας (μεσογειακή διατροφή) και αποφυγή κατανάλωσης fast food.
  • Αλκοόλ μέχρι 1 ποτηράκι κόκκινο κρασί την ημέρα για γυναίκες και 2 για τους άνδρες. Τη διατροφή μας μπορούμε να την τροποποιήσουμε και να προσθέσουμε φρούτα, χυμούς φρούτων, λαχανικά, δημητριακά που είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ και αντιοξειδωτικά.
  • Αποφυγή καπνίσματος.
  • Προστατεύσου από τον ήλιο. Ο καρκίνος του δέρματος είναι ένα από τα πιο κοινά είδη καρκίνου μα προλαμβάνεται εύκολα αποφεύγοντας τον μεσημεριανό ήλιο αν είναι εφικτό, βάζοντας συχνά αντιηλιακό ακόμα και τους χειμερινούς μήνες.
  • Με τακτικές αυτοεξετάσεις και προληπτικούς ελέγχους για καρκίνους – όπως ο καρκίνος του δέρματος, του παχέος εντέρου, του τραχήλου της μήτρας και του μαστού μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να εντοπιστεί έγκαιρα ο καρκίνος, όπου τότε είναι η θεραπεία πιο πιθανό να πετύχει.
  • Θηλασμός. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ο θηλασμός προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού τη μητέρα και προάγει την υγιή ανάπτυξη του βρέφους.

 

 

Συμπερασματικά

Οι επιλογές που κάνετε για το φαγητό, τη σωματική δραστηριότητα και τη διαχείριση του βάρους σας μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες να αναπτύξετε καρκίνο.

Συνοπτικά, να θυμάστε τα εξής:

  • Η διατροφική παρέμβαση είναι υψίστης σημασίας.
  • Η διατροφή μόνη της δεν είναι επαρκής αλλά είναι ουσιώδης μαζί με την όποια θεραπεία κρίνει ο θεράπων ιατρός.
  • Βοηθά στην αντιμετώπιση κάποιων πιθανών παρενεργειών πχ: απώλεια βάρους, απώλεια δύναμης, ανορεξία, αλλαγές στην γεύση, ναυτία, διαρροϊκές κενώσεις, δυσκοιλιότητα, ενοχλήσεις στα άνω και κάτω άκρα, κατάθλιψη.
  • Η επιστήμη της διαιτολογίας παρέχει τη δυνατότητα η αντιμετώπιση του ασθενούς να γίνεται πιο ολοκληρωμένη, ταχεία, εξατομικευμένη και επιτυχημένη.