Διατροφικές οδηγίες για εγκύους!!

 

Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια μοναδική περίοδο στη ζωή της γυναίκας κατά την οποία το σώμα και η ψυχοσύνθεσή της αλλάζει. Οι διατροφικές της συνήθειες πριν τη σύλληψη, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς και έπειτα από τον τοκετό, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμβρύου και του νεογέννητου κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του και καθοριστικοί για τη την ανάπτυξης και την υγείας του.

 

Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, το έμβρυο προσλαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά μέσω των τροφίμων που καταναλώνει η μητέρα του. Για τους παραπάνω λόγους κρίνεται απαραίτητη η ισορροπημένη διατροφή της μητέρας.

 

Γενικά στην περίοδο της εγκυμοσύνης συστήνεται:

  • Να τρωτέ μικρά και συχνά γεύματα
  • Να μασάτε αργά και καλά κάθε σας μπουκιά
  • Να τρώτε πάντα πρωινό.
  • Το κρέας και το ψάρι πρέπει να μαγειρεύονται πολύ καλά και να καταναλώνονται εντός μιας ημέρας.
  • Να προτιμάτε δημητριακά ολικής άλεσης
  • Να συνοδεύετε κάθε κύριο γεύμα πάντα με σαλάτα. και χρησιμοποιήστε, αποκλειστικά και μόνο, ελαιόλαδο.
  • Να περιορίσετε το μαγειρικό αλάτι
  • Να προτιμάτε φαγητά πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία όπως ψωμί, δημητριακά, λαχανικά και φρούτα.
  • Να προτιμάτε να καταναλώνετε οτι είναι εποχής και φρέσκο
  • Να αποφεύγετε την κατανάλωση υγρών κατά την διάρκεια των γευμάτων
  • Να αυξήσετε την κατανάλωση υγρών κατά την διάρκεια της ημέρας (9-11 ποτήρια ημερησίως εκ των οποίων 7-9 ποτήρια να είναι νερό)
  • Να αποφεύγετε την κατανάλωση αλκοόλ κατά την διάρκεια όλης της εγκυμοσύνης.
  • Να μην τρώτε όρθιοι και αφιερώστε ώρα στην κατανάλωση του κάθε γεύματος.
  • Να αποφεύγετε την νηστεία για μεγάλα χρονικά διαστήματα και τα μεγάλα γεύματα

 

 

Ο γενικός κανόνας που ισχύει είναι ότι οι φρέσκες ωμές τροφές έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία από τις επεξεργασμένες και μαγειρεμένες.

 

Έτσι λοιπόν δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι:

  • Στις επεξεργασμένες τροφές, οι θρεπτικές ουσίες είναι περιορισμένες ή ανύπαρκτες.
  • Οι τροφές στις οποίες έχουν προστεθεί συντηρητικά  περιέχουν μεγάλο ποσοστό ανεπιθύμητων χημικών ουσιών.
  • Τα προϊόντα από λευκό αλεύρι ή οτιδήποτε στο οποίο έχει προστεθεί ζάχαρη έχουν περιορισμένη θρεπτική αξία
  • Τα γλυκά αεριούχα ροφήματα περιέχουν κενές θερμίδες και ανεπιθύμητα πρόσθετα.
  • Ο δυνατός καφές και το τσάι επηρεάζουν δυσμενώς το πεπτικό σύστημα η τανίνη του τσαγιού που πίνεται μετά από ένα γεύμα μπορεί να εμποδίσει την αφομοίωση του σιδήρου που περιέχεται στην τροφή.  (μέχρι 2 φλ ανα ημέρα)
  • Αποφεύγετε την κατανάλωση βιομηχανοποιημένων τροφών που περιέχουν πολύ αλάτι όπως είναι τα τσιπς, οι εμφιαλωμένες σάλτσες.
  • Τροφές, όπως τα λαχανικά που δεν είναι πραγματικά φρέσκα έχουν περιορισμένη θρεπτική αξία.

 

Τέλος , είναι απαραίτητη η τήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής, σε συνδυασμό με ήπια σωματική άσκηση. O στόχος είναι να επιτύχουμε πρόσληψη βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα έτσι ώστε η γυναίκα να νιώθει καλά με το σώμα της και μετα τον τοκετό .