Food waste and sustainable future
Η σπατάλη του φαγητού εχει επιπτώσεις τόσο σε παγκόσμιο οσο και σε εθνικό επίπεδο. Στις ΗΠΑ πάνω από το 40% των τροφίμων που παράγονται δεν καταναλώνονται, και το 95% αυτού του φαγητού καταλήγει σε χωματερές. Η αποσύνθεση του φαγητού οδηγεί στην παραγωγή μεθανίου, ένα ισχυρό αέριο που δημιουργεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου και συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Πως μπορεί να μειωθεί η σπατάλη του φαγητού…
- Προγραμματίζουμε τα γεύματα της εβδομάδας για να μπορούμε να υπολογίσουμε τα τρόφιμα που θα καταναλώσουμε και τα υλικά που θα χρειαστούμε
- Το φαγητό που δε θα καταναλώσουμε, μπορούμε να το καταψύξουμε για μια επόμενη φορά
- Χρησιμοποιούμε λίστα για τα ψώνια και αγοράζουμε μόνο τα απαραίτητα για να είναι και πιο φρέσκα.
- Διαβάζουμε τις ετικέτες τροφίμων για να δούμε την ημερομηνία λήξης
- Τακτοποιούμε τα τρόφιμα στο ψυγείο, τοποθετώντας τα τρόφιμα που πρέπει να καταναλωθούν άμεσα μπροστά (π.χ. τυρί, ψαρι, λαχανικά κ.α.) και τα πιο φρέσκα πίσω.
- Να μαγειρεύουμε όσες μερίδες χρειαζόμαστε. Εαν περισσέψει φαγητό, να το χρησιμοποιούμε σε άλλο γεύμα αντι να παραγγείλουμε.
- Προτιμούμε τρόφιμα εποχής και τοπικά προϊόντα για την μείωση της μεταφοράς και την εξοικονόμησης ενέργειας.
- Στην κατάψυξη μπορούμε να αποθηκεύσουμε λαχανικά, φρούτα, μυρωδικά, ψωμί κ.α. για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
- Το φαγητό που περισσεύει μπορεί να γίνει δωρεά σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και οργανισμούς
- Το φαγητό που περισσεύει μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τροφή σε ζώα
- Δημιουργούμε compost, βίο- ενέργεια και φυσικό λίπασμα
Μια ακόμα πρόταση, είναι η χρήση sustainable προϊόντων, δηλαδή προϊόντα που παράγονται από ανακυκλώσιμα υλικά και έχουν νεα χρήση όπως τετράδια, τσάντες, ρούχα, παπούτσια, ποτήρια κ.α. Με την επιλογή αυτών των προϊόντων, θα υπάρχει εξοικονόμηση ενέργειας και θα μειωθεί το αποτύπωμα του άνθρακα στον πλανήτη.
Τέλος, ο προγραμματισμός της ποσότητας φαγητού που θα καταναλωθεί και η αξιοποιήσει του φαγητού που περίσσεψε, θα μειώσει την σπάταλη ενέργειας και τροφίμων. Η παγκόσμια σύμπραξη για την μείωση της μόλυνσης του περιβάλλοντος είναι αναγκαία για την επιβίωση του πλανήτη και την βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου.
–
Η Ηλιαλένα Λυσικάτου είναι κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος, Msc με Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος Διαιτολόγου- Διατροφολόγου. Τομείς ειδίκευσης: διατροφική εκπαίδευση, διαχείριση βάρους, διαχείριση γήρανσης και χρόνιων νοσημάτων. Παρέχει εξατομικευμένα διατροφικά προγράμματα βάσει ιατρικού ιστορικού, διατροφικών προτιμήσεων και κυρίως της καθημερινότητας (π.χ. άστατα ωράρια, καθιστική ζωή) του ατόμου. Είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος.