Μπιφτέκια με μανιτάρια
Υλικά
- 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 1 πακέτo φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε φέτες
- ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- ½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
- ½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
- Λίγο θυμάρι
- 2/3 φλιτζανιού βρώμη
- 1/3 του φλιτζανιού γαλέτα (προεραιτικά)
- 1 φλιτζάνι μαγειρεμένη κινόα
- ½ φλιτζάνι vegan τυρί τριμμένο
Εκτέλεση
Ζεστάνουμε ένα μεγάλο τηγάνι (σε φωτιά άνω του μετρίου) με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα μανιτάρια, το κρεμμύδι και το σκόρδο στο ζεστό λάδι, πασπαλίζοντας με αλάτι, μαύρο πιπέρι, ρίγανη και θυμάρι. Ανακατεύουμε μέχρι τα μανιτάρια να βγάλουν τους χυμούς τους για περίπου 10 λεπτά.
Μεταφέρουμε τα μανιτάρια και τα υπόλοιπα υλικά στο ξύλο κοπής και τα ψιλοκόβουμε. Στη συνέχεια, τα βάζουμε σε ένα μπολ και προσθετουμε τη βρώμη, τη γαλέτα,το αλάτι και το πιπέρι (ανάλογα με τις προτιμήσεις σας).
Προσθέτουμε στο μείγμα μας το τριμμένο τυρί, την κινόα, ανακατεύουμε και το αφήνουμε μεχρι να απορροφήσει τα υγρά για περίπου 15 λεπτά.*
Βρέχουμε τα χέρια μας με λίγο λάδι ή νερό και κόβουμε ένα κομμάτι από το μείγμα μεγέθους ¼ του φλιτζανιού και πλάθουμε σε σχήμα μπιφτεκιού.
Ζεστάνουμε το τηγάνι με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και ψήνουμε τα μπιφτέκια μανιταριών για περίπου 5-6 λεπτά.
Διατροφική αξία ανα 100γρ
Ενέργεια | 10,8 Kcal |
Υδατάνθρακες | 1,15gr |
Λίπος | 0,56gr |
Πρωτεΐνη | 0,31gr |
Tips
Καλό θα ήταν να απορροφηθούν καλά τα υγρά από τα μανιτάρια και το κρεμμύδι πριν φτιάξετε τα μπιφτέκια σας, έτσι ώστε το μείγμα σας να πλάθεται εύκολα. Ακόμη, για έξτρα γεύση, μπορείτε μαρινάρετε τα μανιτάρια σας σε brown rice miso ή teriyaki sauce. Μπορούμε να τα συνοδεύσουμε με ψωμάκι χωρίς γλουτένη, μελιτζάνα, κρεμμύδι, κολοκυθάκι και αβοκάντο.
Δοκιμάστε το!