Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα
Τι είναι τα λιπαρά οξέα;
Τα ω-3 και ω-6 είναι λιπαρά οξέα που ανήκουν στην ομάδα των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και είναι ¨απαραίτητα¨ για τον οργανισμό . Τα συγκεκριμένα λιπαρά δεν μπορεί να τα συνθέσει ο οργανισμός αλλα μπορούμε να τα προσλάβουμε μέσω της τροφής.
Ποιες είναι οι ιδιότητές τους;
- έχουν προστατευτική δράση έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων
- βοηθάνε την ανάπτυξη του εγκεφάλου, των ματιών και των νευρώνων στα βρέφη
- έχουν αντιφλεγμονώδη δράση
- έχουν αντιθρομβωτικές ιδιότητες
- βοηθάνε στην πρόληψη ή/και στην αντιμετώπιση κατάθλιψης, άνοιας, άσθματος, κάποιων τύπων καρκίνου, διαβήτη και αυτοάνοσων ασθενειών
- μειώνουν τη χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και ρίχνουν την πίεση
Ποιες είναι οι πηγές των ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων;
Πλούσιες πηγές σε ω-3 λιπαρά οξέα είναι τα λιπαρά ψάρια και συγκεκριμένα ο σολομός, το σκουμπρί, η ρέγγα, η πέστροφα και ο φρέσκος τόνος, όπως και ο λιναρόσπορος, οι ξηροί καρποί (καρύδια, αμύγδαλα, φυστίκια). το σουσάμι, η κολοκύθα, τα μούρα, το μάνγκο, τα μύρτιλλα, και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το κραμβέλαιο, η σόγια και λινέλαιο.
Τροφές πλούσιες σε ω-6 λιπαρά οξέα είναι τα φυτικά έλαια, τα αυγά, τα πουλερικά, και το χοιρινό κρέας.
Συνιστώμενη δόση
Συστήνεται η κατανάλωση λιπαρών ψαριών 1-2 φορές την εβδομάδα.