Πρωτεϊνική δίαιτα – Τα οφέλη και οι κίνδυνοι

Η πρωτεϊνική δίαιτα δίνει ουσιαστικά έμφαση στην αυξημένη κατανάλωση πρωτεϊνών, οι οποίες είναι γνωστό ότι είναι υπεύθυνες για την ανάπλαση και αναδόμηση του μυϊκού ιστού. Kατά τη διάρκεια μιας δίαιτας συνηθίζεται, εκτός από το λίπος, να υπάρχει και απώλεια μυϊκής μάζας, ωστόσο, ακολουθώντας το συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο ο ενδιαφερόμενος μπορεί να τη διατηρήσει σταθερή.

Την ίδια ώρα, δεδομένου ότι η κατανάλωση πρωτεΐνης προκαλεί πιο εύκολα το αίσθημα κορεσμού, όποιος ακολουθεί το συγκεκριμένο πλάνο διατροφής, μπορεί να νιώσει φούσκωμα, καταναλώνοντας μικρότερη ποσότητα φαγητού.

Αν  και τα 150 γρ. κοτόπουλο στήθος (πρωτεΐνη) περιέχουν περίπου τις ίδιες θερμίδες (250 kcal) με τρεις φέτες ψωμί (υδατάνθρακα), το πρώτο γεύμα είναι σαφώς πιο χορταστικό.

Το γεγονός ότι κάποιος δεν αισθάνεται πείνα ή στέρηση κατά τη διάρκεια της διατροφής, καθιστά την πρωτεϊνική δίαιτα εξαιρετικά δημοφιλή.

 

«Η πρωτεϊνική δίαιτα αυξάνει τον μεταβολισμό»

Η πρωτεϊνική δίαιτα έχει υψηλή θερμογενετική επίδραση, καθιστώντας την ιδανική για όσους επιθυμούν να χάσουν πιο γρήγορα βάρος.

Γενικά, τα μακροθρεπτικά συστατικά, οι πρωτεΐνες, τα λίπη και οι υδατάνθρακες, χρειάζονται ένα ποσό ενέργειας για να διασπαστούν και να αξιοποιηθούν. Η αυξημένη κατανάλωση πρωτεΐνης οδηγεί σε μεγαλύτερη αύξηση της θερμογενετικής επίδρασης της τροφής, άρα και σε μία ήπια αύξηση του μεταβολισμού.

Συγκεκριμένα, περίπου 10- 35% της ενέργειας που λαμβάνεται από την πρωτεΐνη θα χρησιμοποιηθεί στη διάσπασή της, όταν τα λίπη και οι υδατάνθρακες χρησιμοποιούν μόλις το 5- 15%!

 

Τα μειονεκτήματα της πρωτεϊνικής δίαιτας

Συγκεκριμένα:

  • Η μη υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνηθειών έχει ως αποτέλεσμα τη μη διατήρηση του νέου βάρους και την επαναπρόσληψη όλων των κιλών σε σύντομο χρονικό διάστημα, κατά τη διάρκεια της συντήρησης.
  • Ο αποκλεισμός διατροφικών ομάδων, όπως γαλακτοκομικά και φρούτα, επιφέρει ανεπάρκειες σε μέταλλαβιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
  • Πρωτεϊνικά συμπληρώματα που δίνονται για κορεσμό στις πρωτεϊνικές δίαιτες, μπορεί να μην είναι πιστοποιημένα, ενώ είναι πλούσια σε ζάχαρη.
  • Η υπερκατανάλωση πρωτεΐνης προκαλεί έντονη δυσκοιλιότητα, κράμπες και αφυδάτωση.
  • Μετά την πρώτη φάση της πρωτεϊνικής διατροφής η LDL μειώνεται, ενώ στη συνέχεια αυξάνεται λόγω των κορεσμένων λιπαρών.
  • Η απότομη απώλεια βάρους όταν δε συνοδεύεται από φυσική άσκηση και η αύξηση του ποσοστού λίπους στον οργανισμό στη φάση της συντήρησης, μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση του δέρματος .

 

10 τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (USDA, DATABASE), κατάλληλα για όσους επιθυμούν να ακολουθήσουν μία πρωτεϊνική δίαιτα είναι:

  •  μοσχάρι 29,1/100gr
  •  χταπόδι 29,8/100gr
  •  κοτόπουλο 19,4/100gr
  •  σαρδέλες 24,6/100gr
  •  γαρίδες 24/100gr
  •  τόνος σε κονσέρβα 13,8 /100gr
  •  ρεβίθια 8,23/100gr
  •  αμύγδαλα 21,2/100gr
  •  γιαούρτι 8,67/100gr
  •  τυρί cottage 11/100gr

 

Πόσο επικίνδυνη είναι η πρωτεϊνική δίαιτα για την υγεία μας;

Τα άτομα που ήδη πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο πρέπει να αποφεύγουν τις δίαιτες υψηλές σε πρωτεΐνη, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει ανησυχία για τα υγιή άτομα.

Σύμφωνα με την υπάρχουσα βιβλιογραφία, φαίνεται να είναι χαμηλός ο κίνδυνος η πρωτεϊνική δίαιτα να οδηγήσει σε απώλεια οστικής μάζας. Παράλληλα, με δεδομένο ότι η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος έχει συνδεθεί με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπου καρκίνου, όσοι ακολουθούν πρωτεϊνική δίαιτα μπορούν να μειώσουν αυτόν τον κίνδυνο, αντικαθιστώντας το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, με άπαχο κρέας (κοτόπουλο ή ψάρι) και όσπρια.