Σολομός σε φριτεζα αερος (air fryer)
Είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος να μαγειρέψετε σολομό με μόλις πέντε υλικά! Νόστιμο και έτοιμο σε λιγότερο από 10 λεπτά!
Το μαγείρεμα σολομού σε φριτέζα αέρος έχει ως αποτέλεσμα να κάνει το σολομό το πιο τρυφερό, ζουμερό ψάρι! Το γλάσο σόγιας-σφενδάμου είναι γευστικότατο, φτιαγμένο με μόλις 4 υλικά. μελι, κόκκινη σάλτσα, σάλτσα σόγιας και σκόρδο. Αφήστε το ψάρι να μαριναριστεί για 15 έως 20 λεπτά και στη συνέχεια τηγανίστε στον αέρα για 6 έως 8 λεπτά.
Πως να μαγειρέψετε το σολομό στο air fryer
Εάν ο σολομός είναι κατεψυγμένος, αφήστε όλη νύχτα στο ψυγείο για να αποψυχθεί ή τοποθετήστε το ψάρι σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό, μέχρι να ξεπαγώσει.
Κόψτε το φιλέτο σολομού σε τέσσερα ίσα κομμάτια ή αγοράστε προκομμένα φιλέτα και μαρινάρετε τα με μελι, σκόρδο και σάλτσα σόγιας για 15 έως 20 λεπτά. Μπορείτε να κρατήσετε ή να αφαιρέσετε το δέρμα αν θέλετε.
Στη συνέχεια ψεκάστε τον κάδο της φριτέζας με λάδι ή χρησιμοποιήστε λαδόκολλα (με τρύπες) για να μην κολλήσει και τοποθετήστε τον στη φριτέζα αέρος.
Δεν χρειάζεται να προθερμάνετε τη φριτέζα. Ανάλογα με το πάχος του σολομού θα πάρει περίπου 6-8 λεπτά. Όσο είναι στη φριτέζα, παίρνουμε τη μαρινάδα και την κάνουμε γλάσο που στο τέλος περιχύνουμε το ψάρι. Ρίξτε από πάνω φρέσκο κρεμμύδι ή σουσάμι, αν θέλετε περισσότερη γεύση.
Με τι να το συνοδεύσετε
Ο σολομός συνδυαζετε ιδανικα με καστανό ρύζι ή κινόα και λαχανικά όπως μπρόκολο ή λαχανάκια Βρυξελλών.
Χρήσιμες συμβουλές
Ψεκάστε τον κάδο με λάδι ή χρησιμοποιήστε λαδόκολλα για να μην κολλήσει το δέρμα στον κάδο.
Δεν χρειάζεται να προθερμάνετε τη φριτέζα αέρος.
Μην γεμίζετε υπερβολικά τον κάδο, ώστε να έχετε καλή ροή αέρα.
Δεν χρειάζεται να γυρίσετε τον σολομό, θα ψηθεί καλά και από τις δύο πλευρές.
Για να μάθετε αν ο σολομός είναι έτοιμος, το ψάρι θα αλλάξει από ημιδιαφανές (κόκκινο ή ωμό) σε αδιαφανές (ροζ) καθώς ψήνεται. Ελέγξτε αν είναι έτοιμο μετά από 6-8 λεπτά μαγειρέματος, ανοίξτε το απαλά στο πιο παχύ μέρος του με ένα μαχαίρι ή πιρούνι.
Υλικά
- 4 φιλέτα σολομού, χωρίς πέτσα (170 γρ. το καθένα)
- 3 κουτ. Σούπας μέλι
- 3 κουτ. Σούπας σάλτσα σόγιας με μειωμένο νάτριο ή σάλτσα σόγιας χωρίς γλουτένη
- 1 κουτ. Σούπας κόκκινη σάλτσα
- 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
Εκτέλεση
- Ανακατέψτε το μελί, τη σάλτσα σόγιας, τη κόκκινη σάλτσα και το σκόρδο σε ένα μικρό μπολ, αδειάστε σε μια επανασφραγιζόμενη σακούλα μεγέθους 3,5-4 lt. και προσθέστε τον σολομό.
- Μαρινάρετε για 20 με 30 λεπτά, γυρίζοντας μια στο τόσο.
- Ψεκάστε ελαφρά τον κάδο με λάδι.
- Αφαιρέστε τα ψάρια από τη μαρινάδα, κρατήστε τα και στεγνώστε τα με χαρτί.
- Τοποθετήστε τα ψάρια στη φριτέζα αέρος, τηγανίστε στον αέρα στους 200C για 7 έως 8 λεπτά ή περισσότερο ανάλογα με το πάχος του σολομού.
- Παράλληλα, ρίξτε τη μαρινάδα σε μια μικρή κατσαρόλα και αφήστε να σιγοβράσει σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και αφήστε μέχρι να πήξει σε γλάσο, 1 με 2 λεπτά. Περιχύστε μια κουταλιά στον σολομό λίγο πριν αρχίσετε να τον τρώτε.
- συνδυαζετε ιδανικα με καστανό ρύζι ή κινόα και λαχανικά όπως μπρόκολο, σπαράγγια ή λαχανάκια Βρυξελλών.
Καλη όρεξη!!
Διατροφική αξία ανά 100γρ.
Θερμίδες | 134,1 kcal |
Πρωτεΐνες | 17,9 γρ |
Υδατάνθρακες | 6,6 γρ |
Λιπαρά | 3,7 γρ |
Φυτικές ίνες | 0,1 γρ |