Συμβουλές Διατροφής για τη γυναίκα άνω των 55 ετών

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και το άγχος μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο διατροφής μας. Οι γυναίκες έχουμε πολλούς  ρόλους και υποχρεώσεις καθημερινά.

Πως θα μπορέσουμε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας σε ότι κάνουμε;

Πως θα διατηρήσουμε την υγεία μας μέχρι τα βαθιά μας γεράματα;

 

Για την καλή μας υγεία οι γυναίκες χρειαζόμαστε κατ’ αρχήν μια ισορροπημένη διατροφή με επάρκεια στην πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και βιταμινών.

 

 

 

Αυτό μας δίνει ενέργεια για ν’ ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές απαιτήσεις της ημέρας μας.

Κάθε ηλικιακή ομάδα όμως έχει τις δικές τις απαιτήσεις λόγω ότι συμβαίνουν αλλαγές στον οργανισμό ανάλογα με την ηλικία.

Οι γυναίκες μετά τα 50 μπορεί να εμφανίσουν κάποιες ανεπάρκειες ή κάποιες παθήσεις ή πεσμένη ενέργεια λόγω μειωμένης πρόσληψης τροφής.

Αυτό που συστήνουμε είναι να υπάρχει ποικιλία στην κατανάλωση τροφών με επάρκεια σε μέταλλα κι ιχνοστοιχεία για καλή υγεία και ψυχολογία.

 

 

Βιταμίνη D

Η πλέον απαραίτητη βιταμίνη για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού καθώς βοηθάει στη διατήρηση των οστών και την απορρόφηση του ασβεστίου. Η σύνθεση της βιταμίνης D γίνεται  στον οργανισμό κυρίως κατά την έκθεσή του σε ηλιακή ακτινοβολία ενώ το 10% της βιταμίνης μπορεί να το συνθέσει ο οργανισμός μόνος του. Η βιταμίνη D φαίνεται να εχει προστατευτική δράση κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων και του καρκίνου. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D είναι: τα λιπαρά ψάρια όπως σαρδέλες και τσιπούρα, ο κρόκος του αυγού και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ασβέστιο

Το μέταλλο αυτό είναι απαραίτητο για δυνατά  οστά και δόντια. Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την πυκνότητα των οστών σε καλή κατάσταση τόσο στην παιδική ηλικία όσο και στην ενήλικη ζωή. Η συχνή κατανάλωση γαλακτοκομικών θα βοηθήσει μια γυναίκα να εχει γερά οστά (3 μερίδες/ ημέρα).

 

Βιταμίνη Β12

Η κοβαλαμίνη ή αλλιώς βιταμίνη β12 είναι απαραίτητη για τον σχηματισμό των κυττάρων του αίματος.  Έχει προστατευτική δράση έναντι του Alzheimer, στη λειτουργία του εγκεφάλου και του αίματος. Καλές πήγες είναι: το κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά.

Κάλιο

Είναι σημαντικό μέταλλο για τον οργανισμό και απαραίτητο από την εμμηνόπαυση και μετά. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σε κάλιο (4,7mg/ημερα), καλύπτεται συνήθως από μια ισορροπημένη διατροφή. Τρόφιμα πλούσια σε κάλιο είναι: μπανάνα, πορτοκάλι, σπανάκι και όσπρια.

 

 

 

Μαγνήσιο

Απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού και κυρίως για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Η κάλυψη της ημερήσιας πρόσληψης μαγνησίου μειώνει τον κίνδυνο για υπέρταση. Τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο είναι: οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο, τα λαχανικά και τα φασόλια.

Η Ηλιαλένα Λυσικάτου είναι κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος, Msc με Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος  Διαιτολόγου- Διατροφολόγου. Τομείς ειδίκευσης: διατροφική εκπαίδευση, διαχείριση βάρους, διαχείριση γήρανσης και χρόνιων νοσημάτων. Παρέχει  εξατομικευμένα διατροφικά προγράμματα βάσει ιατρικού ιστορικού, διατροφικών προτιμήσεων και κυρίως της καθημερινότητας (π.χ. άστατα ωράρια, καθιστική ζωή) του ατόμου. Είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος.