Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ)

 

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες. Tο σύνδρομο αυτό είναι μια πάθηση που αποδίδεται σε διαταραχές της λειτουργίας του εντέρου και επηρεάζει αισθητά την ποιότητα ζωής των ατόμων που πάσχουν από αυτήν.

Το ΣΕΕ συνήθως είναι αποτέλεσμα του σύγχρονου τρόπου ζωής,   σε συνδυασμό με το στρες, τις μη ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες (πρόχειρο φαγητό) και τον καθιστικό τρόπο ζωής

 

 

Για την αντιμετώπιση του συστήνεται μία δίαιτα χαμηλή σε FODMAPs καθώς φαίνεται πως θα μπορούσε να μειώσει τα συμπτώματα.

Οι τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε FODMAP είναι: ψωμί και δημητριακά χωρίς γλουτενη, βρώμη, κινόα, ρύζι, ψάρι, κοτόπουλο, κόκκινο κρέας, καρότο, πιπεριές, φασολάκια, μαρούλι, αγγούρι, ντομάτα, κολοκυθάκια, kale, μπανάνα, μανταρίνια, πορτοκάλια.

Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAP είναι: κρεμμύδι, αγκινάρες, σκόρδο, πράσο, καλαμπόκι, αρακά,  σέλερι, γάλα, γιαούρτι, λάχανο, φακές, ρεβίθια, γίγαντες, κουνουπίδι, φασολάκια, βερίκοκα, αχλάδια, χουρμά, νεκταρίνια.

 

 

Αντιμετώπιση του Σύνδρομου Ευερέθιστου Εντέρου

 

Τα συμπτώματα του ΣΕΕ αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική αγωγή αλλα δεν εξαφανίζονται.

Επίσης, συστήνεται η συστηματική άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή καθώς μειώνονται τα συμπτώματα. Οι καθημερινές συνήθειες, όπως τα μικρά και συχνά γεύματα, η αργή μάσηση της τροφής, η αποφυγή των λιπαρών- τηγανητών και επεξεργασμένων τροφίμων είναι ικανές να περιορίσουν τα συμπτώματα για κάποιους ασθενείς

Για καλύτερη αντιμετώπιση χρειάζεται ο συνδυασμός  καλής ψυχολογίας, συστηματική άσκηση και  ισορροπημένη διατροφή.

Σε έρευνες φαίνεται ότι η κατανάλωση προβιοτικων βοήθησε στον επικοισμό του πεπτικού σωλήνα με καλά βακτήρια και την μείωση των συμπτωμάτων σε διάστημα 2 μηνών.

Κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και θα πρέπει να βρούμε τις τροφές που τον επηρεάζουν περισσότερο και να τον ενισχύσουμε με προβιοτικά και σωστές διατροφικές συνήθειες.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • McKenzie YA, Alder A, Anderson W et al. British Dietetic Association evidence-based guidelines for the dietary management of irritable bowel syndrome in adults. J Hum Nutr Diet 2012. 25, 260–274.
  • Halmos EP, Power VA, Shepherd SJ et al. A Diet Low in FODMAPs Reduces Symptoms of Irritable Bowel Syndrome. Gastroenterology 2014;146:67–75.
  • Parkes GC, Sanderson JD and K. Whelan. Treating irritable bowel syndrome with probiotics: the evidence. Proceedings of the Nutrition Society 2010; 69: 187–194.