ΤΡΩΜΕ ΤΑ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΑ & ΝΟΣΤΙΜΑ PANKCAKES!
Οι τηγανίτες είναι ένα εύκολο και γρήγορο γλυκό για όλη την οικογένεια και με πολλές εκδοχές. Τα pancakes έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία Ελλάδα και ήταν μια αγαπημένη λιχουδιά, που φτιαχνόταν με αλεύρι, νερό, λάδι, πετιμέζι και μέλι. Στην Αγγλία υπάρχει η ημέρα της τηγανίτας, κάτι σαν τη δική μας «Καθαρά Δευτέρα», και οι Βρετανοί χρησιμοποιούν αυγά, βούτυρο και λίπος, για να φτιάξουν τηγανίτες, και πηγαίνουν με τα τηγάνια γεμάτα στην εκκλησία. Είναι ένα έθιμο που έχουν, καθώς είναι η τελευταία μερα πριν τη νηστεία 40 ημερών, κατά τη διάρκεια της οποίας έπρεπε να καταναλωθούν τα λιπαρά φαγητά. Τα pancakes υπάρχουν σε πολλές χώρες με διαφορετικές παραλλαγές, όπως οι βάφλες και οι κρέπες.
Τα pancakes έχουν σαν χαρακτηριστικό τους γνώρισμα τα πολλά αυγά. Είναι πολύ εύκολες στην παρασκευή τους και χρειάζονται βασικά υλικά που υπάρχουν σε κάθε κουζίνα.
Θα χρειαστείτε:
1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κούπα γάλα
1 αυγό
2 κ.σ. ζάχαρη
1 βανίλια
Μια πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά, και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνουν ένας χυλός. Στη συνέχεια, ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και βάζουμε ελάχιστο βούτυρο. Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε μια κουτάλα από το μείγμα μας. Το αφήνουμε να ψηθεί μέχρι να κανει φουσκάλες και τότε πρέπει να το γυρίσουμε. Πριν βάλουμε στο τηγάνι μείγμα, θα πρέπει να το βουτυρώσουμε πριν. Τα pancakes έχουν πολλές εκδοχές: παραδοσιακά με μέλι ή σιρόπι σφενδάμου και ξηρούς καρπούς, με φρούτα και με σοκολάτα, cranberries, με αυγό, cheddar και μπέικον, με φυστικοβούτυρο, μαρμελάδα ή με φρούτα.
Μία πιο υγιεινή εκδοχή είναι με:
🔹1 μεγάλη μπανάνα λιωμένη με πιρούνι (ή δύο μικρές)
🔹1 κ.σ. αλεύρι ολικής και 1 ½ κ.σ. βρώμη
🔹1 αυγό ολόκληρο
🔹κανέλα
🔹μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά μαζί. Στη συνέχεια, αλείφουμε τον πάτο ενός αντικολλητικού τηγανιού με ελάχιστο λάδι. Με ένα κουτάλι, παίρνουμε το μείγμα και το απλώνουμε σε στρογγυλό σχήμα μέσα στο τηγάνι μας. Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά και από τις δύο μεριές μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα και είναι έτοιμα!
Μία άλλη εκδοχή των pancakes είναι με:
2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
½ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
3 κουταλιές σπόροι παπαρούνας
¾ κουτ. γλυκού χοντρό αλάτι
1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
2 μεγάλα αυγά, μόνο κρόκους
4 ασπράδια αυγού
3 κουταλιές αλατισμένο βούτυρο, λιωμένο
½ κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
2 κ.σ. σιρόπι σφενταμιού
ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Βάζετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα, τους σπόρους παπαρούνας, το αλάτι και το ξύσμα λεμονιού σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύετε. Σε ξεχωριστό μπολ, χτυπήστε ελαφρά μαζί το βουτυρόγαλα, το χυμό λεμονιού, τους κρόκους αυγού, το βούτυρο, τη βανίλια και το σιρόπι. Χτυπάμε ελαφρά το μείγμα βουτυρογάλακτος στο μείγμα αλευριού μέχρι να ομογενοποιηθεί. Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών με ένα μίξερ σε μεσαία-υψηλή ταχύτητα για περίπου 3 λεπτά. Προσθέτουμε το μείγμα των λευκών αυγών στο μείγμα που έχει το βούτυρο και ανακατεύουμε απαλά. Σε ένα προθερμασμένο τηγάνι βάζουμε 2/3 του φλ μείγμα και ψήνουμε για 2-3 λεπτά την κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσει. Πριν βάλετε στο τηγάνι μείγμα, θα πρέπει να το αλείψετε με ελαιόλαδο. Μπορείτε να σερβίρετε με blueberries, σιρόπι και ρικότα.
Τα pancakes είναι πολύ θρεπτικά, λόγω των πολλών αυγών και του γάλακτος, και είναι κατάλληλα για μικρούς και μεγάλους. Μπορείτε να τα καταναλώσετε για πρωινό, brunch ή snack, τόσο στη γλυκιά τους, όσο και στην αλμυρή τους εκδοχή.
Ελπίζουμε να τα δοκιμάσετε! Καλή σας όρεξη!