Το οξειδωτικό στρες αντιπροσωπεύει μια διαταραχή της ισορροπίας μεταξύ της παραγωγής δραστικών μορφών οξυγόνου (Reactive Oxygen Species, ROS) και της ικανότητας ενός βιολογικού συστήματος να αδρανοποιεί τα τοξικά αυτά μόρια και να επισκευάζει τις βλάβες που προκαλούν. Οι δραστικές μορφές οξυγόνου βλάπτουν όλα τα συστατικά του κυττάρου, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεινων, των λιπιδιων και του DNA.

Το οξειδωτικό στρες παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη πολλών καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως η αθηροσκλήρυνση, η υπέρταση, η βλάβη ισχαιμίας-επαναιμάτωσης και η καρδιακή ανεπάρκεια.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες και που οδηγούν στην ανάπτυξη αυτών των ασθενειών. Επιπλέον, η διαδικασία της γήρανσης σχετίζεται με το οξειδωτικό στρες στα αγγεία και στην καρδιά, η οποία οδηγεί στην εξέλιξη της καρδιαγγειακής νόσου.

 

Μη επεμβατική και προσιτή μέθοδος αξιολόγησης αντιοξειδωτικών.

 

Το SATself αποτελεί αξιόπιστο  τεστ για την αξιολόγηση των αντιοξειδωτικών στο σάλιο.

  • Χωρίς τη λήψη αίματος
  • Χωρίς τη χρήση ειδικής συσκευής.
  • Χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό.
  • Αποτέλεσμα σε μόλις 3 λεπτά.

 

Η διαδικασια

Ο εξεταζόμενος χρειάζεται, απλά, να τοποθετήσει ένα μικρό κομμάτι βαμβάκι στο στόμα

και να το μασήσει για 1 μόλις λεπτό.

Η συγκέντρωση των αντιοξειδωτικών του σάλιου ανιχνεύεται μέσω μιας χρωματομετρικής αντίδρασης. Προσθέτουμε μικρή ποσότητα σάλιου στο καστανοκόκκινο αρχικό διάλυμα σιδήρου και προκαλείται ο αποχρωματισμός του.

Μπορούμε πλέον σε 2 λεπτά να αξιολογήσουμε το αποτέλεσμα.

Όσο μεγαλύτερος είναι ο αποχρωματισμός, τόσο περισσότερα είναι τα αντιοξειδωτικά στο σάλιο.

Ο  διαιτολογος μπορεί εύκολα και γρήγορα, να ελέγχει την ορθή κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής και του διατροφικού σχήματος που ακολουθείται, την επιτυχία οποιασδήποτε αντιοξειδωτικής αγωγής ή άλλων φαρμακευτικών θεραπειών, τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής, παθολογικές καταστάσεις και την πρόωρη αντιγήρανση.