Η Ηλιαλένα Λυσικάτου γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος  Διατροφής και Διαιτολογίας του Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του Τεχνολογικού Ιδρύματος Λάρισας . Η εκπαίδευση της συνεχίστηκε με τον μεταπτυχιακό τίτλο (MSc) με τίτλο  «Διαχείριση Γήρανσης και Χρόνιων Νοσημάτων» (JOINT DEGREE) του ΕΑΠ.

Εργάστηκε στο γενικό νοσοκομείο του Πειραιά «ΤΖΑΝΕΙΟ» στα πλαίσια της πρακτικής της άσκησης όπου ασχολήθηκε με ένα ευρύ φάσμα κλινικών περιστατικών. Συμμετείχε στην παρουσίαση των σεμιναρίων του διαβητολογικού  τμήματος του νοσοκομείου, με θέμα «Εκπαίδευση στα ισοδύναμα των τροφίμων σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και 2».

 

Κατά την διάρκεια των σπουδών της εκπόνησε πτυχιακή εργασία με θέμα «Διερεύνηση των γνώσεων ασθενών που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου Ι αναφορικά με την περιεκτικότητα των τροφίμων σε υδατάνθρακες » η οποία βαθμολογήθηκε με βαθμό Άριστα 9.

Ήταν υπεύθυνη για την εφαρμογή εξατομικευμένων διαιτολογικών προγραμμάτων στους νοσηλευόμενους  με χρόνιες παθήσεις (διαβήτη, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, καρδιακά νοσήματα κτλ.) , υπερλιπιδαιμίες, παχυσαρκία, διατροφικές διαταραχές και διάφορα προβλήματα υγείας, που απαιτούν ιδιαίτερο διαιτητικό χειρισμό.

Έλαβε μέρος στο Πανελλήνιο Πρόγραμμα DIATROFI που υλοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντικής & Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis. Η DIATROFI εξυπηρετεί έναν διπλό στόχο: παρέχει τρόφιμα μέσω της διανομής δωρεάν υγιεινού γεύματος σε όλους τους μαθητές των συμμετεχόντων σχολείων και προωθεί την υγιεινή διατροφή μέσω εκπαιδευτικού υλικού και δραστηριοτήτων που απευθύνονται στους μαθητές και τις οικογένειές τους.

Είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος. Επίσης, έχει αρθρογραφήσει και εξακολουθεί να αρθρογραφεί στον διαδικτυακό  τύπο. Έχει συμμετέχει σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές και έχει πραγματοποιήσει ομιλίες εκπαιδευτικού χαρακτήρα σε αθλητικούς ομίλους, δήμους και σχολεία.