Λιναρόσπορος ο μαγικός!!

 

Η ελαφρά γλυκιά γεύση του λιναρόσπορου σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητα του σε ωφέλιμα για την υγεία θρεπτικά συστατικά καθιστούν τα σπόρια του λιναριού μια super τροφή η οποία δεν θα πρέπει να λείπει από τη διατροφή μας. Ο
λιναρόσπορoς και το λινέλαιο είναι ιδιαίτερα πλούσια σε α – λινολενικό οξύ, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό της κατηγορίας των ω-3 λιπαρών οξέων τα οποία είναι παρόμοιας θρεπτικής αξίας με αυτά των λιπαρών ψαριών (π.χ. σολομός). Είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και μαγγανίου, φυλλικού οξέως, βιταμίνης Β6, μαγνησίου, ασβεστίου, φωσφόρου και χαλκού.

 

Οι φυτικές ίνες του λιναρόσπορου έχουν την ιδιότητα να μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα, να ρυθμίζουν τα επίπεδα γλυκόζης, να προάγουν την υγεία του παχέως εντέρου και να βοηθούν κατά της δυσκοιλιότητας.
Πρόσφατες έρευνες βρήκαν ότι η υψηλή περιεκτικότητα του λιναρόσπορου σε ω-3 λιπαρά οξέα και σε λιγνάνες (φυτοοιστρογόνα) γνωστές για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες έχουν προστατευτική δράση κατά του καρκίνου .
Επιπλέον, οι αντιοξειδωτικές ουσίες του λιναρόσπορου (λιγνάνες) μετριάζουν τα συμπτώματα των φλεγμονωδών νόσων (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα).