Διατροφή και ποιότητα ύπνου

 

Ο ύπνος είναι ο χρόνος που παίρνουμε για να χαλαρώσουμε και να επισκευάσουμε το σώμα μας. είναι κάτι που όλοι χρειαζόμαστε και μας δίνει ενέργεια για την επόμενη μέρα. Γενικά φαίνεται ότι οι ενήλικες χρειάζονται έξι έως εννέα ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Όταν δεν υπάρχει αρκετός ύπνος, μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα στην υγεία μας.

 

Η υγιεινή του ύπνου αναφέρεται στην ποιότητα του ύπνου που έχουμε. Μπορεί να μετρηθεί αντικειμενικά χρησιμοποιώντας αργό κύμα ύπνου και γρήγορη κίνηση των ματιών.

 

Αρκετοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου μας όπως το περιβάλλον στο οποίο κοιμόμαστε, τα συναισθήματά μας όπως το άγχος και την ανησυχία, τη λήψη ορισμένων φαρμάκων, την ηλικία και τη διατροφή μας.

 

Για καλή υγιεινή ύπνου, συνιστάται να διατηρείτε μια συγκεκριμένη ώρα που ξαπλώνεται στο κρεβάτι για ύπνο, να κοιμάστε σε ένα άνετο περιβάλλον και να υπάρχει σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητα και να χαλαρώνετε πριν από τον ύπνο.

 

Η διατροφή μας συνδέεται με την υγιεινή του ύπνου μας. Αυτή η σχέση, δεν έχει διερευνηθεί αρκετά. Δεν ξέρουμε εάν ο ύπνος επηρεάζει τις δίαιτές μας ή εάν οι δίαιτές μας επηρεάζουν τον ύπνο μας.

 

Αυτό που φαίνεται στην έρευνα είναι ότι τα άτομα που κοιμούνται για λιγότερο χρόνο, συχνά καταναλώνουν δίαιτες υψηλότερης ενέργειας, σημειώνοντας συνήθως ότι τα άτομα με λιγότερο ύπνο τείνουν να επιλέγουν τρόφιμα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά. Επίσης, παρατηρήθηκε ότι η μεσογειακή διατροφή έχει συσχετιστεί με καλύτερη υγιεινή ύπνου και χαμηλότερο κίνδυνο συμπτωμάτων αϋπνίας.

 

Πώς μπορεί η διατροφή μας να μειώσει την καθημερινή κούραση;

 

Μια ισορροπημένη διατροφή. Ακολουθώντας αυτό συμβάλλει στη βελτίωση της διάθεσης και της ενέργειας μας όλη την ημέρα, η οποία βοηθάει τον ύπνο μας.

Για καλύτερη ποιότητα ύπνου συστήνεται να :

 

  • Τρώτε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα καθώς περιέχουν μικροθρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν τη σωματική και ψυχική μας ευεξία.

 

  • Τρώτε κάποια πρωτεΐνη, συμπεριλαμβανομένων δύο μερίδων ψαριών την εβδομάδα. Οι πηγές πρωτεϊνών περιέχουν αμινοξέα που ρυθμίζουμε τα συναισθήματά μας. Μας δημιουργούν κορεσμό. Για παράδειγμα, από άπαχα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα και προϊόντα σόγιας

 

  • Φάτε μερικά ακόρεστα λίπη. Περιέχουν ωμέγα-3 και ωμέγα-6, που υποστηρίζουν τη διάθεση και τη σωματική μας υγεία. Ανταλλαγή ακόρεστων λιπών και ακόρεστων λιπών. Για παράδειγμα, έχοντας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αντί για βούτυρο.

 

  • Συστηματική σωματική δραστηριότητα . Αυτό συμβαίνει καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας και μπορεί να περιλαμβάνει άσκηση, όπως το να προτιμάτε τις σκάλες αντι για το ασανσέρ.

 

  • Μην ξεχνάτε την ενυδάτωση. Η κατανάλωση έξι έως οκτώ ποτηριών νερού θα υποστηρίξει τα επίπεδα ενέργειας μας όλη την ημέρα.

 

Υπάρχουν κάποια πράγματα που θα πρέπει να αποφεύγονται  δυο εως εξι ωρες πριν τον υπνο όπως ροφήματα με καφεΐνη (π.χ. πρασινο τσαι), κατανάλωση μεγάλων γεμάτων, αλκοόλ και εντονη άσκηση τουλάχιστον  δύο ωρες πριν.

Για να παραμείνετε δραστήριοι όλη την ημέρα , καλό θα ηταν να τρώτε 5 γεύματα την ημέρα, κάθε 3-4 ώρες και να μην ξεχνάτε το πρωινό. Εάν δεν σας αρέσει το πρωινό, ίσως δοκιμάστε ένα κομμάτι φρούτων για να διατηρήσετε την ενέργειά σας μέχρι το μεσημεριανό γεύμα.