Πως να ενισχύσω το ανοσοποιητικο μου σύστημα?

Μια ισορροπημένη διατροφή έχει θετική επίδραση στην υγεία μας και, ειδικά αυτή την περίοδο, μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η παραμονή μας μέσα στο σπίτι μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφίμων, και πιο συγκεκριμένα, σε τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη, λίπη και αλάτι. Τόσο η υπερκατανάλωση τροφίμων, όσο και η δραματική μείωση της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων, επηρεάζουν αρνητικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

 

Το ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζεται όλα τα μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες και μέταλλα) για να λειτουργεί σωστά. Πιο συγκεκριμένα, τα απαραίτητα είναι: βιταμίνες A, C, D και E, φυλλικό οξύ, βιταμίνες Β6 και Β12, βήτα καροτένιο, σίδηρο, ριβοφλαβίνη, σελήνιο, συνένζυμο Q10 και ψευδάργυρος. Η ανεπάρκεια σε οποιαδήποτε από αυτά μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να αυξήσει τον κίνδυνο λοίμωξης. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι αναγκαία η λήψη συμπληρωμάτων. Η υπερβολική λήψη συμπληρωμάτων ωστόσο, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις

Η καλύτερη κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σε μικροθρεπτικά συστατικά μπορεί να γίνει μέσω των τροφίμων, εκτός από τη βιταμίνη D. Η διατήρηση των επιπέδων της βιταμίνης D στα φυσιολογικά όρια φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.

Η σωστή διατροφή μπορεί να συνεχιστεί με την επιλογή κατάλληλων τροφίμων.

Η διατήρηση των κοινωνικών μας επαφών ενισχύει το ανοσοποιητικό μας. Με τη επιλογή κατάλληλων τροφίμων και μια ισορροπημένη διατροφή, μπορούμε να ενισχύσουμε τόσο την υγεία μας όσο και το ανοσοποιητικό μας σύστημα.