Σπλαχνικό λίπος και διατροφή

Το σπλαχνικό λίπος, γνωστό και ως το λίπος οργάνων, είναι ο τύπος λίπους που περιβάλλει τα όργανά σας στην κοιλιακή κοιλότητα. Το  σπλαχνικό λίπος μπορεί να βρεθεί ακριβώς κάτω από το δέρμα και πάνω από τον μυϊκό ιστό. Είναι ένας από τους τρεις τύπους λίπους: υποδόριο (κάτω από το δέρμα), ενδομυϊκό (μεταξύ των μυών) και σπλαχνικό. Το σπλαχνικό λίπος είναι μεταβολικά ενεργό επειδή παράγει ορμόνες και άλλες ουσίες που ονομάζονται κυτοκίνες που έχουν επιπτώσεις σε άλλα όργανα του σώματος.

 

Τρώτε περισσότερα λαχανικά, φρούτα και ψάρια.

Τα λαχανικά, τα φρούτα και τα ψάρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Μειώνει επίσης το σπλαχνικό λίπος (το επικίνδυνο είδος λίπους) στο σώμα σας. Εκτός από το ότι είναι καλό για την καρδιά σας, η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην πρόληψη του διαβήτη ρυθμίζοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά την κατανάλωση υδατανθράκων ή ζαχαρούχων τροφών που προκαλούν αιχμές στην παραγωγή ινσουλίνης.

 

Ακολουθήστε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Για να χάσετε το σπλαχνικό λίπος, πρέπει να ακολουθήσετε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και δημητριακά ολικής αλέσεως. Οι φυτικές ίνες σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους μειώνοντας την όρεξή σας. Μειώνει επίσης τα επίπεδα χοληστερόλης δεσμεύοντας χολικά οξέα που διαφορετικά μπορούν να απορροφηθούν από τον οργανισμό. Οι καλύτερες πηγές φυτικών ινών είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως η βρώμη, το καστανό ρύζι και η κινόα – γι’ αυτό επιλέξτε τα συχνά!

Επιλέξτε άπαχες πρωτεΐνες, όπως στήθος κοτόπουλου και γαλοπούλας.

Η άπαχη πρωτεΐνη είναι σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Οι άπαχες πρωτεΐνες περιλαμβάνουν στήθος κοτόπουλου και γαλοπούλας, ψάρι, φασόλια και φακές, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετή άπαχη πρωτεΐνη είναι να τρώτε τουλάχιστον δύο μερίδες από αυτά τα τρόφιμα κάθε μέρα:

 

Περιορίστε τα επεξεργασμένα κρέατα όπως μπέικον, λουκάνικο, χοτ ντογκ και πεπερόνι.

Τα επεξεργασμένα κρέατα όπως το μπέικον, τα λουκάνικα και τα χοτ ντογκ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και νάτριο. Μπορούν να προκαλέσουν καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη και καρκίνο.

Εάν πρέπει να τρώτε επεξεργασμένα κρέατα, περιορίστε την κατανάλωσή σας σε 2 μερίδες την εβδομάδα.

 

Κοιμηθείτε επαρκώς.

Ο επαρκής ύπνος είναι ένα σημαντικό μέρος της απώλειας βάρους. Κατά την διάρκεια του ύπνου το σώμα σας επανορθώνεται, οπότε αν δεν κοιμάστε αρκετά, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να χάσετε βάρος ή να διατηρήσετε το βάρος σας.

Ο ύπνος βοηθά επίσης στη διαχείριση του στρες και στη χαλάρωση, που είναι και τα δύο σημαντικά για τη ρύθμιση της όρεξης και τη συνολική ψυχική υγεία. Ο επαρκής ύπνος βοηθά επίσης στη μνήμη και τη συγκέντρωση και τα δύο θα σας βοηθήσουν να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή!

Ασκηση.

Η ποσότητα άσκησης που απαιτείται για τη μείωση του σπλαχνικού λίπους είναι πιθανώς διαφορετική για τον καθένα, αλλά η γενική σύσταση είναι 30 λεπτά την ημέρα 3-4 φορές την εβδομάδα.

Η άσκηση δεν χρειάζεται να είναι έντονη ή αυστηρή για να σας βοηθήσει να χάσετε το σπλαχνικό λίπος. μπορεί να είναι τόσο απλό όσο να κάνετε μια βόλτα στη γειτονιά σας ή να κάνετε κάποια ελαφριά προπόνηση δύναμης στο γυμναστήριο ή το σπιτι σας. Εφόσον κινείστε περισσότερο από το συνηθισμένο και καίτε επιπλέον θερμίδες, θα βοηθήσει το σώμα σας να αποβάλει το περιττό λίπος από όλες τις περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της κοιλιακής σας περιοχής!

 

Το σπλαχνικό λίπος συνδέεται στενότερα με τις καρδιακές παθήσεις από το υποδόριο λίπος

Το σπλαχνικό λίπος συνδέεται στενότερα με καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και καρκίνο σε σχέση με το υποδόριο λίπος.

Σχετίζεται επίσης με υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό ή καρδιακή προσβολή.

 

Το κλειδί για την απώλεια λίπους στην κοιλιά είναι η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε να τρώτε πάρα πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά με ζάχαρη, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους.