Τρόφιμα που καταπολεμούν τη φλεγμονή!!
Οι γιατροί μαθαίνουν ότι ένας από τους καλύτερους τρόπους για τη μείωση της φλεγμονής δεν έγκειται στα φάρμακα, αλλά στα τρόφιμα. Ακολουθώντας μια αντιφλεγμονώδη διατροφή μπορείτε να αποφύγετε τις φλεγμονές για πάντα.
Τι κάνει μια αντιφλεγμονώδης διατροφή; Το ανοσοποιητικό σας σύστημα ενεργοποιείται όταν το σώμα σας αναγνωρίζει οτιδήποτε είναι ξένο, όπως ένα μικρόβιο, γύρη ή χημικό. Αυτό συχνά προκαλεί μια διαδικασία που ονομάζεται φλεγμονή. Διαλείπουσες περιόδους φλεγμονής που απευθύνονται σε πραγματικά απειλητικούς εισβολείς προστατεύουν την υγεία σας.
Μερικές φορές η φλεγμονή επιμένει, καθημερινά, ακόμη και όταν δεν απειλείται από ξένο εισβολέα. Τότε η φλεγμονή μπορεί να γίνει ο εχθρός σας. Πολλές σοβαρές ασθένειες που μας πλήττουν – συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, της αρθρίτιδας, της κατάθλιψης και του Αλτσχάιμερ – έχουν συνδεθεί με τη χρόνια φλεγμονή.
Ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία καταπολέμησης της φλεγμονής δεν προέρχεται από το φαρμακείο, αλλά από το παντοπωλείο. Πολλές πειραματικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα συστατικά τροφίμων ή ποτών μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα.
Επιλέξτε τα σωστά αντιφλεγμονώδη τρόφιμα και ίσως μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο ασθένειας. Επιλέξτε διαρκώς τα λάθος τρόφιμα, και θα μπορούσατε να επιταχύνετε τη διαδικασία της φλεγμονώδους νόσου.
Τρόφιμα που προκαλούν φλεγμονή
Προσπαθήστε να αποφύγετε ή να περιορίσετε αυτά τα τρόφιμα όσο το δυνατόν περισσότερο:
- επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως το λευκό ψωμί και τα αρτοσκευάσματα
- τηγανητές πατάτες και άλλα τηγανητά τρόφιμα
- σόδα και άλλα ζαχαρούχα ποτά
- κόκκινο κρέας (μπιφτέκια, μπριζόλες) και επεξεργασμένο κρέας (χοτ-ντογκ, λουκάνικο)
- μαργαρίνη, λίπος και λαρδί
Οι κίνδυνοι για την υγεία από τα φλεγμονώδη τρόφιμα
Δεν αποτελεί έκπληξη ότι τα ίδια τρόφιμα σε μια δίαιτα με φλεγμονώδη τρόφιμα θεωρούνται γενικά κακά για την υγεία μας, συμπεριλαμβανομένων της σόδας και των επεξεργασμένων υδατανθράκων, καθώς και του κόκκινου κρέατος και των επεξεργασμένων κρεάτων.
Ορισμένες από τις τροφές που έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις σχετίζονται επίσης με την υπερβολική φλεγμονή. Η φλεγμονή είναι ένας σημαντικός μηχανισμός για την ανάπτυξη αυτών των ασθενειών.
Τα ανθυγιεινά τρόφιμα συμβάλλουν επίσης στην αύξηση του σωματικού βάρους, η οποία αποτελεί ο ίδιος παράγοντας κινδύνου για τη φλεγμονή. Ωστόσο, σε αρκετές μελέτες, ακόμη και αφού οι ερευνητές έλαβαν υπόψη την παχυσαρκία, η σχέση μεταξύ των τροφίμων και της φλεγμονής παρέμεινε, γεγονός που υποδηλώνει ότι το κέρδος βάρους δεν είναι ο μόνος οδηγός. Ορισμένα από τα τρόφιμα ή τα συστατικά τους μπορεί να έχουν ανεξάρτητες επιδράσεις στη φλεγμονή ανεξάρτητα από την αυξημένη θερμιδική πρόσληψη.
Αντιφλεγμονώδη τρόφιμα
Μια αντιφλεγμονώδης διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει αυτά τα τρόφιμα:
- ντομάτες
- ελαιόλαδο
- τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το λάχανο
- ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα και καρύδια
- λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες
- φρούτα όπως φράουλες, βατόμουρα, κεράσια και πορτοκάλια
Οφέλη από τα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα
Στην άλλη πλευρά, είναι τα ποτά και τα τρόφιμα που μειώνουν τη φλεγμονή, και μαζί της, χρόνιες παθήσεις. Παρατηρείτε οτι τα φρούτα και τα λαχανικά, όπως τα μήλα και τα φυλλώδη πράσινα που είναι υψηλά σε φυσικά αντιοξειδωτικά και προστατευτικές πολυφαινόλες σε φυτά.
Οι μελέτες έχουν επίσης συνδυάσει ξηρούς καρπούς με μειωμένους δείκτες φλεγμονής και χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη. Ο καφές, ο οποίος περιέχει πολυφαινόλες και άλλες αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, μπορεί επίσης να προστατεύσει από τη φλεγμονή.
Αντιφλεγμονώδης διατροφή
Για να μειώσετε τα επίπεδα φλεγμονής, επιδιώξτε μια συνολική υγιεινή διατροφή. Αν ψάχνετε για ένα σχέδιο διατροφής που ακολουθεί πιστά τις αρχές της αντιφλεγμονώδους διατροφής, σκεφτείτε τη μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι υψηλή σε φρούτα, λαχανικά, καρύδια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια και ελαιόλαδο.
Εκτός από τη μείωση της φλεγμονής, μια πιο φυσική, λιγότερο επεξεργασμένη διατροφή μπορεί να έχει αξιοσημείωτα αποτελέσματα στη σωματική και συναισθηματική υγεία σας. Η υγιεινή διατροφή είναι επωφελής όχι μόνο για τη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών, αλλά και για τη βελτίωση της διάθεσης και της συνολικής ποιότητας ζωής.