Vegan – νηστίσιμα σνακ

Την περίοδο της νηστείας ή σε vegan διατροφή, η αποφυγή των ζωικών τροφίμων, όπως κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά και αυγά, μπορεί να μειώσει τις ενεργειακές αποθήκες του οργανισμού, ειδικά εάν δεν υπάρχει σωστός συνδυασμός των τροφίμων.

Το snack ανάμεσα στα γεύματα είναι απαραίτητο, για να δινει συνέχεια ενέργεια και θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό. Ο σωστός συνδυασμός τροφίμων, μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και την ενέργεια του ατόμου.

 

Ιδέες για χορταστικά vegan – νηστίσιμα  σνακ:

 

1) Στικς λαχανικών (αγγούρι, καρότο) με ντιπ χούμους

2) Πατατάκια από λαχανικά (π.χ. γλυκοπατάτα): Σε πολύ λεπτές φλοίδες μπορείτε να τις συνδυάσετε με ντιπ γουακαμόλε από αβοκάντο

3) Σπιτικό Ποπ- κορν (3φλ)

4) Energy balls με αποξηραμένα φρούτα, μελι, ξηρούς καρπούς και επικάλυψη καρύδας: χορταστικός συνδυασμός και πολύ θρεπτικός

5) Ρυζογκοφρέτες με ταχίνι με κακαο, μελι και λιναρόσπορο: θρεπτικός συνδυασμός για να καλύψετε την ανάγκη για γλυκό

6) Smoothie με μπανάνα, φυτικό ρόφημα π.χ. γαλα αμυγδάλου, μυρτιλλα, σπόροι chia και λιναρόσπορο

7) Porridge: Βράζετε τη βρώμη και προσθέτετε μηλο, μέλι και κανέλα για ένα γρήγορο σνακ

8) Smoothie με μπανάνα, φυτικό ρόφημα π.χ. γαλα αμυγδάλου, μυρτιλλα, φυστικοβούτυρο, σπόροι chia και λιναρόσπορο

 

Η οργάνωση των γευμάτων θα σας κρατήσει μακριά από το τσιμπολόγημα και τα γλυκά. Δημιουργήστε ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής με 3 κύρια γεύματα και 2-3 ενδιάμεσα σνακ και επιλέξτε  ποικιλία τροφίμων. Τα συχνά γεύματα και οι σωστές επιλογές θα βοηθήσουν στην διατήρηση του βάρους. Η ποσότητα των υγιεινών τροφίμων θα πρέπει να γίνεται με μέτρο ώστε να αποφεύγεται η αύξηση του ημερήσιου ενεργειακού ισοζυγίου.

 

 

 

Η Ηλιαλένα Λυσικάτου είναι κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος, Msc με Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος  Διαιτολόγου- Διατροφολόγου. Τομείς ειδίκευσης: διατροφική εκπαίδευση, διαχείριση βάρους, διαχείριση γήρανσης και χρόνιων νοσημάτων. Παρέχει  εξατομικευμένα διατροφικά προγράμματα βάσει ιατρικού ιστορικού, διατροφικών προτιμήσεων και κυρίως της καθημερινότητας (π.χ. άστατα ωράρια, καθιστική ζωή) του ατόμου. Είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος.