Βιταμίνη C για μακροζωία!!!

 

Η βιταμίνη C ή αλλιώς ασκορβικό οξύ ανήκει στις βιταμίνες που δε μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός μας από μόνος του. Η καθημερινή πρόσληψη βιταμίνης C είναι απαραίτητη μέσω της διατροφής.

  • Η Βιταμίνη C έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και βοηθάει στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών.
  • Επιπλέον, επιταχύνει την επούλωση πληγών, διατηρεί υγιείς τις αρθρώσεις, τους τένοντες και τα οστών και τα δόντια.
  • Βοηθάει στην πρόληψη και βελτίωση των ασθματικών κρίσεων και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.
  • Η βιταμίνη C προστατεύει από την εμφάνιση καταρράκτη και συμμετέχει στον σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης.

 

 

  • Επίσης, η αντιοξειδωτική της δράση προστατεύει από τον καρκίνο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
  • Η παρουσία βιταμίνη C διευκολύνει την απορρόφηση του σιδήρου και φυλλικού οξέος από τον οργανισμό και προφυλάσσει από ανεπάρκεια σε Β12.
  • Η βιταμίνη C ,λόγω της αντιοξειδωτικής δράσης της, παρέχει προστασία ενάντια στον καρκίνο και τα καρδιαγγειακά.
  • Επιπλέον, σε πρόσφατες μελέτες φάνηκε ότι η βιταμίνη C μπορεί πραγματικά να συμβάλει στην επιμήκυνση της ανθρώπινης ζωής.

 

Η έλλειψη της βιταμίνης C από τον άνθρωπο οργανισμό, οδηγεί σε σκορβούτο. Η μέτρια ανεπάρκεια της βιταμίνης C  μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών , αναιμία, καθυστερημένη επούλωση τραυμάτων κ.α.

Η υπερδοσολογία μπορεί πράγματι να είναι επιβλαβής για τον οργανισμό, καθώς μπορεί  να προκαλέσει  έλλειψη της βιταμίνης Β12, αϋπνία κ.α.

 

 

Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C  είναι τα παρακάτω: χυμός πορτοκάλι, χυμός γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, φράουλες, τομάτα, κόκκινη πιπεριά ωμή, μπρόκολο βραστό και πατάτα.

 

Η ελάχιστη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη της βιταμίνης C είναι 75mg για τις γυναίκες και 90mg για τους άνδρες.

Η πρόσληψη συμπληρωμάτων βιταμίνης C συνιστάτε σε ανθρώπους που εκτίθενται στο κρύο ή υποβάλλονται σε έντονη σωματική άσκηση, σε καπνιστές και στους ηλικιωμένους (λόγω μειωμένης απορρόφησης).

 

Για την πρόληψη ανεπαρκειών σε βιταμίνες και μέταλλα συστήνεται μια ισορροπημένη διατροφή και ένας ετήσιος έλεγχος με αιματολογικές εξετάσεις. Σε περίπτωση ανεπάρκεια θα πρέπει να συμβουλευτείτε ένα πτυχιούχο διαιτολόγο- διατροφολόγο ώστε να δώσει  ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα διατροφής που θα καλύπτει τις ανάγκες του ατόμου.