Αντιπηκτική αγωγή και διατροφή

 

Τα κουμαρινικά αντιπηκτικά χορηγούνται σε ασθενείς που παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο δημιουργίας θρομβώσεων αλλα υπάρχει ο κίνδυνος αιμορραγίας. Έτσι, κρίνεται αναγκαία η παρακολουθηση της πρόσληψης βιταμίνης Κ. Η βιταμίνη Κ αυξάνει την πηκτικότητα με αποτέλεσμα να χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωση τροφίμων με αυξημένη περιεκτικοτητα σε βιταμίνη K.

 

Οι τροφές που αποτελούν πλούσιες πηγές βιταμίνης Κ, είναι: μπρόκολο, λάχανο, λαχανάκι Βρυξελλών, αντίδια, βλίτα, σπανάκι, μαρούλι κ.ά. , σόγια, κάστανα, αμύγδαλα,  σοκολάτα και χοιρινό συκώτι.

 

 

Τρόφιμα φτωχά σε περιεκτικοτητα βιταμίνης Κ, είναι το ελαιόλαδο, το αγγούρι, το ρύζι,  τα βερίκοκα, οι πατάτες, τα σπαράγγια, το σταφύλι, το κουνουπίδι, το αβοκάντο και το ροδάκινο. Κυρίως τα τρόφιμα φτωχά σε περιεκτικοτητα βιταμίνης Κ θα πρέπει να υπάρχουν στο διαιτολόγιο μαζι με τα τρόφιμα υψηλής και μέτριας περιεκτικοτητας.

 

Επιπλέον, καλό θα ηταν να αποφεύγεται η κατανάλωση αλκοόλ.Τέλος, θα πρέπει να προσέχετε τη κατανάλωση μέχρι 1 μερίδας/ημέρα τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη Κ, και ως 3 μερίδες/ημέρα η κατανάλωση τροφών με «μέτρια» περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ.

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Sottilotta G, Romeo E, Consonni D, Siboni S, Latella C, Oriana V, Trapani Lombardo V. Dietary interactions and INR variability: retrospective evaluation of patients couples on oral anticoagulant therapy. Minerva Med. 2011 Aug;102(4):271-5.

Couris R, Tataronis G, McCloskey W, Oertel L, Dallal G, Dwyer J, Blumberg JB. Dietary vitamin K variability affects International Normalized Ratio (INR) coagulation indices. Int J Vitam Nutr Res. 2006 Mar;76(2):65-74.

Hanslik T, Prinseau J. The use of vitamin K in patients on anticoagulant therapy: a practical guide. Am J Cardiovasc Drugs. 2004;4(1):43-55.

Gunther KE, Conway G, Leibach L, Crowther MA. Low-dose oral vitamin K is safe and effective for outpatient management of patients with an INR>10. Thromb Res. 2004;113(3-4):205-9.

Denas G, Marzot F, Offelli P, Stendardo A, Cucchini U, Russo R, Nante G, Iliceto S, Pengo V. Effectiveness and safety of a management protocol to correct over-anticoagulation with oral vitamin K: a retrospective study of 1,043 cases. J Thromb Thrombolysis. 2009 Apr;27(3):340-7.

Johnson MA. Influence of vitamin K on anticoagulant therapy depends on vitamin K status and the source and chemical forms of vitamin K. Nutr Rev. 2005 Mar;63(3):91-7.