7+1 τροφές που προκαλούν κορεσμό και «κόβουν» την πείνα
Υπάρχουν τροφές που χορταίνουν, αλλά δεν παχαίνουν… Τα συστατικά ενός τροφίμου επηρεάζουν τον βαθμό του κορεσμού που προκαλεί. Μπορούμε λοιπόν να επιλέξουμε τρόφιμα με λίγες θερμίδες, οι οποίες δημιουργούν το αίσθημα κορεσμού, προκειμένου να βελτιώσουμε την διατροφή μας και την εικόνα του σώματός μας.
Τα τρόφιμα αυτά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και νερό και προπαντός έχουν λίγες θερμίδες! Όσο περισσότερες φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και νερό έχει ένα τρόφιμο, τόσο πιο χορταστικό είναι.
Τροφές που χορταίνουν και είναι ιδανικές για όσους θέλουν να χάσουν κιλά
Mία ισορροπημένη διατροφή καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού, μπορεί να συμβάλει στη μείωση της κυτταρίτιδας, της κατακράτησης και των δυσάρεστων φουσκωμάτων, ειδικότερα μάλιστα, όταν αυτή συνδυάζεται με τη συστηματική άσκηση.
Παρακάτω ακολουθούν τροφές που μπορούν να λειτουργήσουν υποβοηθητικά σε όλους όσοι επιθυμούν να χάσουν βάρος και λίπος, χωρίς να νιώθουν ότι στερούνται κάτι στη διατροφή τους.
Μανιτάρια
Είναι πλούσια σε νερό και μέταλλα, χωρίς λίπος, χοληστερίνη και κυρίως θερμίδες! Τα 100γρ μανιτάρια έχουν μόλις 22 θερμίδες (Πηγή: USDA), ενώ αποτελούν υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη. Ανάλογα με τη λιπαρή ουσία που θα προστεθεί στο μαγείρεμά τους π.χ. ελαιόλαδο, θα αυξηθούν και οι θερμίδες.
Τα μανιτάρια είναι, επίσης, πλούσια σε φωσφόρο, σελήνιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ αποτελούν ιδανική τροφή για υπερτασικά άτομα, καθώς έχουν ελάχιστο νάτριο.
Ανθότυρο
Είναι λευκό τυρί με χαμηλά λιπαρά και νάτριο, πλούσιο σε νερό και πρωτεΐνη, που μπορεί εάν ενταχθεί σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα, να βοηθήσει στη μείωση του λίπους στη διατροφή μας και κατ’ επέκταση και τον οργανισμό μας.
Συγκεκριμένα, είναι πιο χορταστικό σε σχέση με το κίτρινο τυρί light και μπορούμε να καταναλώνουμε τη διπλάσια ποσότητα, σε σχέση με το πρώτο. Τα 100γρ. φρέσκο ανθότυρο έχουν 180 θερμίδες.
Το ανθότυρο είναι επίσης, πλούσιο σε βιταμίνη D, A και πηγή ασβεστίου, μαγνησίου και φωσφόρου.
Μπρόκολο
Είναι λαχανικό με πρωτεΐνη, πολύ νερό και λίγες θερμίδες, μόλις 34kcal/100γρ.
Το μπρόκολο είναι επίσης, πλούσιο σε Σίδηρο, Βιταμίνη C, Βιταμίνη Ε, Φολικό οξύ.
Αβγά
Είναι πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ προσδίδει λίγες θερμίδες, μόλις 70 kcal/αβγό (50γρ), (Πηγή: USDA). Ένα αβγό (50γρ) έχει 6,2γρ. πρωτεΐνης και δημιουργεί κορεσμό για αρκετή ώρα.
Τα αβγά είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως Β2 και Β12 που είναι υπεύθυνες για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Επιπλέον, είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, D, A, βιοτίνη και χολίνη.
Ποπ κορν
Ιδανικό σνακ για μικρούς και μεγάλους με λίγες θερμίδες, καθώς 3φλ. ποπ κορν έχουν μόλις 80 θερμίδες.
Προσοχή! Ανάλογα με τη λιπαρή ουσία που θα προστεθεί, ελαιόλαδο ή βούτυρο και την ποσότητα, μπορεί να αυξηθούν οι θερμίδες του σνακ.
Κινόα
Είναι ένα ψευτο-δημητριακό, που περιέχει πολύ καλύτερης ποιότητας φυτική πρωτεΐνη σε σχέση με τα κλασικά δημητριακά, ενώ προκαλεί κορεσμό για πολλή ώρα. Η κινόα είναι πλούσια σε μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σίδηρο φώσφορο και φιλικό οξύ, ενώ έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που βοηθάει στην αποφυγή του τσιμπολογήματος.
Εκτός από πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, γεγονός που βοηθάει στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στον κορεσμό για περισσότερη ώρα.
Ψάρια
Απάχη πρωτεΐνη, με αυξημένο κορεσμό και λίγες θερμίδες. Ειδικά τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, η τσιπούρα και το λαβράκι, είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα με αντιθρομβωτική, αντιφλεγμονώδη και αντιαθηρωματική δράση.
Τα ψάρια μειώνουν τον κίνδυνο για κατάθλιψη και τη νόσο Alzheimer, βελτιώνουν τη διάθεση και μειώνουν την τάση για τσιμπολόγημα, λιγούρες και γλυκά. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, D, B και σε ασβέστιο. Συστήνεται η συχνή κατανάλωση ψαριών 3 φορές την εβδομάδα.
Σορμπέ από φρούτα
Δροσερό σνακ για όλες τις ώρες της ημέρας με λίγες θερμίδες. Αποτελείται από φρούτα εποχής π.χ. φράουλα, πεπόνι, μάνγκο, μαζί με λιναρόσπορο και μέλι, προαιρετικά, για έξτρα γλυκιά γεύση.
Το σορμπέ από φρούτα θα μπορούσε να αντικαταστήσει κάποιο γλυκό έδεσμα, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα της διατροφής μας και μειώνοντας ανάγκη για κατανάλωση ζάχαρης.
Η σιλουέτα μας επηρεάζεται από τα τρόφιμα που επιλέγουμε να καταναλώσουμε, την τακτική άσκηση, τον τρόπο ζωής και τους κληρονομικούς παράγοντες/ προδιάθεση. Η βελτίωση της διατροφής μας μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην εμφάνιση της επιδερμίδας, της διάθεσης, τη σύσταση του οργανισμού (μείωση λίπους) και την κάλυψη των αναγκών του