Διατροφή και χοληστερόλη
Η χοληστερόλη μπορεί να ενωθεί με άλλες ουσίες για να σχηματίσει μια παχιά, σκληρή απόθεση στο εσωτερικό των αρτηριών. Αυτό μπορεί να περιορίσει τις αρτηρίες και να τις κάνει λιγότερο εύκαμπτες – μια κατάσταση γνωστή ως αθηροσκλήρωση. Εάν σχηματιστεί θρόμβος αίματος και φράξει μία από αυτές τις στενωμένες αρτηρίες, μπορεί να προκληθεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.
Όταν πρόκειται για τη χοληστερόλη, θυμηθείτε ελέγξτε, αλλάξτε και ελέγξτε. Αυτό είναι
Ελέγξτε τα επίπεδα χοληστερόλης σας. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους αριθμούς σας και να αξιολογείτε τον κίνδυνο.
Αλλάξτε τη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας για να βελτιώσετε τα επίπεδά σας.
Ελέγξτε τη χοληστερόλη σας, με τη βοήθεια του γιατρού σας εάν χρειάζεται
Η υψηλή χοληστερόλη είναι ένας από τους κύριους ελεγχόμενους παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό. Εάν έχετε άλλους παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση ή ο διαβήτης, ο κίνδυνος αυξάνεται ακόμη περισσότερο.
Όσο περισσότερους παράγοντες κινδύνου έχετε και όσο πιο σοβαροί είναι, τόσο μεγαλύτερος είναι ο συνολικός σας κίνδυνος.
Συνοψίζοντας θα πρέπει:
- Να αντικαταστήσετε τα κορεσμένα λίπη με χαμηλά λιπαρά ή ακόρεστα λιπαρά στη διατροφή σας.
- Να υιοθετήσετε μια υγιεινή διατροφή με άφθονη ποικιλία και φυτικές ίνες.
- Να διατηρείτε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα.
- Να σταματήσετε το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ.
- Να αθλείστε συστηματικά.
- Να ελέγχετε τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα σας.
Οι τροφές που κάνουν καλό στη χοληστερόλη αναφέρονται σε τροφές που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της «κακής» χοληστερόλης και κατ’ επέκταση και στη μείωση της ολικής χοληστερόλης.
Τα τρόφιμα αυτά μπορεί να είναι:
1. Λαχανικά & Φρούτα
2. Τρόφιμα Ολκής Αλέσεως
3.΄΄Καλά Λιπαρά΄΄
4. Ξηροί Καρποί
5. Όσπρια
6. Φυτικές Στερόλες
Επιλέξτε κάποιες από αυτές τις τροφές στην καθημερινή σας διατροφή, που όχι μόνο μειώνουν τα επίπεδα της συνολικής χοληστερόλης, αλλά μερικες αυξανουν και την καλη χοληστερολη. (HDL).