Διατροφή και γονιμότητα

 

 

Για κάποιες γυναίκες η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι πιο δύσκολη από άλλες και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα. Μερικοί από αυτούς είναι η ηλικία και ο τρόπος ζωής ωστόσο υπάρχουν άλλοι παράγοντες που μπορούν να αλλάξουν για να βοηθήσουν στην αύξηση της γονιμότητας. Μαζί με τα μειωμένα επίπεδα στρες, το υγιές βάρος, την άφθονη ξεκούραση και την τακτική κίνηση, η ισορροπημένη διατροφή  μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα.

 

Αποθέματα φυλλικού οξέος

Είναι γνωστό ότι όταν προσπαθείτε να συλλάβετε, ιδιαίτερα τους 3 μήνες πριν από τη σύλληψη, και τις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, είναι σημαντικό οι γυναίκες να καταναλώνουν φυλλικό οξύ μέσω συμπληρωμάτων. Το φυλλικό οξύ, γνωστό και ως βιταμίνη Β9, βρίσκεται σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το μπρόκολο, το σπανάκι και το λάχανο και σε όσπρια όπως τα φασόλια και τα ρεβίθια Μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας και της ωρίμανσης των ωαρίων όπως και σε μείωση του κινδύνου ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα.

Επιπλέον, η υψηλότερη πρόσληψη φυλλικού οξέος, και ιδιαίτερα συμπληρωμάτων φολικού οξέος, έχει επίσης συνδεθεί με βελτιωμένα αποθέματα ωοθηκών στις γυναίκες με βάση τον αριθμό και την ποιότητα των ωαρίων, όπου ένα υψηλότερο απόθεμα υποδηλώνει καλύτερο αναπαραγωγικό δυναμικό.

 

 

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να υποστηρίξουν την υγεία των εμβρύων και τα αποτελέσματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ένας τύπος πολυακόρεστων λιπαρών που αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφής μας. Δεν μπορούμε να παράγουμε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στο σώμα μας. διασφαλίζοντας ότι καταναλώνουμε αρκετά από τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια, οι λιναρόσποροι και τα καρύδια, σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητα για τη βέλτιστη λειτουργία του οργανισμού μας. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα παίζουν βασικό ρόλο στην παραγωγή διαφόρων ορμονών μας και μελέτες έχουν δείξει ότι η επαρκής κατανάλωση μπορεί να συνδέεται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης ορισμένων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις, η κακή υγεία του εγκεφάλου και ο διαβήτης.

Πρόσφατα, τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να είναι χρήσιμα για τη βελτίωση της υγείας των εμβρύων και των αποτελεσμάτων της εγκυμοσύνης σε γυναίκες που υποβάλλονται σε τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγή.

 

Προβιοτικά & Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS)

Γνωρίζουμε ότι η καλή υγεία του εντέρου είναι ευεργετική για την υγεία μας, αλλά επίσης μπορει να συνδέεται με τη βελτίωση της γονιμότητας σε γυναίκες που έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS). Το PCOS είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση που σχετίζεται με μη φυσιολογικά επίπεδα ορμονών στο σώμα, ιδιαίτερα με την ινσουλίνη που απαιτείται για να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Οι γυναίκες που έχουν PCOS συχνά εμφανίζουν ακανόνιστες περιόδους, περίσσεια ανδρογόνων (ανδρικές ορμόνες στο σώμα) και πολυκυστικές ωοθήκες, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τις πιθανότητες των γυναικών να μείνουν έγκυες.

Πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα με προβιοτικά, μια μορφή «ζωντανών» βακτηρίων που αυξάνουν άμεσα την ποσότητα των καλών βακτηρίων που υπάρχουν στο έντερο, ή συμβιωτικά, ένα μείγμα προβιοτικών και πρεβιοτικών που βοηθά στη βελτίωση διαφόρων φλεγμονωδών, ορμονικών και μεταβολικών δεικτών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση της γονιμότητας σε γυναίκες με PCOS.

 

 

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D, γνωστή ως βιταμίνη του ήλιου, δημιουργείται από το σώμα μας όταν εκτιθέμεθα στο άμεσο ηλιακό φως. Μπορεί επίσης να βρεθεί σε μικρές ποσότητες σε ορισμένα τρόφιμα όπως τα λιπαρά ψάρια, τους κρόκους αυγών και τα εμπλουτισμένα δημητριακά. Χρειαζόμαστε τη βιταμίνη D για να βοηθήσει στη ρύθμιση της ποσότητας του φωσφόρου και του ασβεστίου στο σώμα μας, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διατήρηση των δοντιών, των οστών και των μυών μας. Χρειαζόμαστε επίσης βιταμίνη D για να υποστηρίξουμε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Σε μια πρόσφατη έρευνα φαίνεται ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο αποβολής ή επαναλαμβανόμενης αποβολής. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη D παίζει ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς πλακούντα, του οργάνου που είναι υπεύθυνο για την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στο έμβρυο.

Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D στις έγκυες γυναίκες είναι απαραίτητη για την υγεία και για την ευημερία τόσο της μητέρας όσο και του μωρού. Επιδημιολογικά στοιχεία, έχουν δείξει ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D σε έγκυες γυναίκες μπορεί να συνδέεται με προεκλαμψία, διαβήτη κύησης, βακτηριακή κολπίτιδα και αυξημένο κίνδυνο για τοκετό με καισαρική τομή.

Αυτά τα στοιχεία υπογραμμίζουν τη σημασία των εγκύων γυναικών να διατηρούν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D μέσω διατροφικών πηγών και συμπληρωμάτων.

Εάν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για τη γονιμότητά σας, είναι πάντα καλύτερο να ζητάτε συμβουλές από τον γιατρό σας και τον διατροφολόγο σας για να βελτιώσετε τη διατροφή, τον τρόπο ζωής σας και να υποστηρίξετε υγιή αποτελέσματα γονιμότητας και εγκυμοσύνης.