Εξετάσεις και διατροφή για καλύτερη συγκέντρωση

Στις εξετάσεις μπορεί η προετοιμασία των μαθητών να μην ειναι αρκετή, εαν δεν υπαρχει συγκέντρωση και μνήμη τη στιγμη των εξετάσεων.

Στην περίοδο των εξετάσεων, οι μαθητές έχουν αυξημένο αγχος και ένταση με αποτέλεσμα την υπερκατανάλωση λιπαρών φαγητών, αλμυρών σνακ και γλυκών. Μια ισορροπημένη διατροφή θα βοηθούσε στη κάλυψη των αναγκών και τη βελτίωση της σωματικής, πνευματικής και ψυχολογικής κατάστασης, μειώνοντας το αγχος.

 

Καλό πρωινό

Το καλό πρωινο θα δωσει την απαραίτητη ενέργεια και βασικά τη γλυκόζη για τη σωστη λειτουργια του εγκεφαλου. Για παράδειγμα, γαλα ή γιαούρτι με υδατάνθρακες π.χ. δημ/κα και φρουτο ή χυμό.

 

Τα μικρά και συχνά γεύματα βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου των υποψήφιων

Οι μαθητές θα πρέπει να κάνουν μικρά και συχνά γεύματα, τα οποίου προσφέρουν συνέχεια ενέργεια στον εγκέφαλο και συμβάλλουν στην καλύτερη διάθεση, απομνημόνευση και αυτοσυγκέντρωση.

 

Ναι στους υδατάνθρακες

Η διατροφή του μαθητή χρειάζεται να είναι πλούσια σε υδατάνθρακες που δίνουν ενέργεια, όπως ζυμαρικά, ρύζι και πατάτες κ.α για τη λήψη γλυκόζης, που είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Την περίοδο πριν και κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, καλό θα ήταν να μην ακολουθείται μια αυστηρή και στερητική διατροφή, διότι μειώνεται η συγκέντρωση και η μνημη των μαθητών.

 

Ω-3 λιπαρά

Απαραίτητα στη διατροφή των υποψηφίων πρέπει να είναι τρόφιμα με ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, τα οποία προστατεύουν τον εγκέφαλο από τις ελεύθερες ρίζες.

Τέτοιες τροφές είναι ο λιναρόσπορος, ελαιόλαδο και τα λιπαρά ψάρια που θα πρέπει να καταναλώνονται δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, αλλά και το αβοκάντο. Οι τροφές αυτές βοηθούν στην καλύτερη απόδοση του εγκεφάλου, όταν τα παιδιά διαβάζουν πάρα πολλές ώρες. συμπλήρωσε .

 

Εξετάσεις και συμπληρώματα διατροφής

Σε περιόδους που αυξάνονται οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, το άγχος και το στρες, συστήνεται η λήψη πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων και βιταμινών, πάντα όμως κατόπιν συνεννόησης με τον προσωπικό γιατρό του κάθε υποψήφιου.

Συγκεκριμένα, η βιταμίνη C είναι κατάλληλη για την τόνωση του οργανισμού, τη μείωση του άγχους και τη βελτίωση της πνευματικής λειτουργίας. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το κατάλληλο συμπλήρωμα διατροφής, ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού σας. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν υποκαθιστούν ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής.

 

Σε κάθε περίπτωση, μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά θα βελτιώσει τα επίπεδα ενέργειας, την ποιότητα ύπνου και τη λειτουργία του εγκεφάλου.