Διατροφή και άσκηση

Όλο και περισσότερα άτομα προσπαθούν να πετύχουν μια καλή φυσική κατάσταση. Η διατροφή και η άσκηση μπορούν να εξασφαλίσουν την καλύτερη απόδοση.

 

Μετά τη άσκηση, ο οργανισμός χρειάζεται το <<ειδικο>> γεύμα για να αναπληρώσει τα αποθέματα ενέργειας και να αποκαταστήσει τον μυϊκό ιστό.
Ο σωστός συνδυασμός τροφίμων μπορεί να αυξήσει την απόδοση και την μυϊκή μάζα του αθλητή/αθλούμενου.

 

Η πρώτη μετά την άσκηση πρέπει να είναι οι υδατάνθρακες!!

Για άμεση αναπλήρωση γλυκογόνου χρησιμοποιούνται οι υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη όπως λευκά ζυμαρικά, πατάτα, λευκό ρύζι κ.α. Έτσι, υπάρχει ενέργεια για την επόμενη προπόνηση.Όσο πιο κοντά χρονικά μετά την άσκηση καταναλωθεί το γεύμα τόσο πιο γρήγορα γίνεται η αναπλήρωση γλυκογόνου.

 

Η δεύτερη μετά την άσκηση πρέπει να είναι οι πρωτεΐνες!

Βοηθούν στην αποκατάσταση του μυϊκού ιστού και την αύξηση της μυϊκής μάζας. Ο οργανισμός χρειάζεται πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας όπως κοτόπουλο, αυγά, ψάρι και γαλακτοκομικά.

Επιπλέον, η αναπλήρωση των υγρών μετά την άσκηση είναι σημαντική. Για κάθε απώλεια ενός κιλού μετά την άσκηση, θα πρέπει να καταναλώσετε 6 ποτήρια νερού.

Οι ποσότητες τον γευμάτων είναι ανάλογες των αναγκών του αθλούμενου και εξαρτάται απο το είδος της άσκησης και την διάρκεια.