Kοιλιοκάκη και διατροφή

Η κοιλιοκάκη είναι μια εντεροπάθεια του λεπτού εντέρου από ευαισθησία στη γλουτένη και εμφανίζεται σε γενετικά προδιατεθειμένα άτομα όλων των ηλικιών από τη μέση βρεφική ηλικία εως τη προχωρημένη ηλικία.

 

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν

  • χρόνια διάρροια,
  • μετεωρισμός της κοιλίας,
  • απώλεια βάρους,
  • αδυναμία ανάπτυξης (σε παιδιά),
  • κακουχία
  • και κόπωση

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν άτυπα ή ήπια συμπτώματα (άτυπη κοιλιοκάκη) ή μονο υποτροπιάζουσα σιδηροπενική αναιμία ή διαταραχές έμμηνου ρήσεως.

Η κοιλιοκάκη εμφανίζεται πιο συχνά σε περίοδο άγχους, μετα από ατυχήματα ή χειρουργεία. Η συχνότητα εμφάνισης της είναι 1 στα 100 ατομα  στην Ευρώπη.

Όλο και περισσότερες διαγνώσεις γίνονται σε ασυμπτωματικά άτομα, λόγω του αυξημένου ελέγχου. Η κοιλιοκάκη προκαλείται από αντίδραση στη γλιαδίνη, μια προλαμίνη της πρωτεΐνης γλουτένη που βρίσκεται στο σιτάρι, καθώς και άλλα κοινά δημητριακά όπως κριθάρι, σίκαλη κ.α. Κατά την έκθεση του οργανισμού στη πρωτεΐνη γλιαδίνη, αυτή τροποποιείται από το ένζυμο τρανσγλουταμινάση, και το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά προκαλώντας μία φλεγμονώδη αντίδραση η οποία προκαλεί την περικοπή των λαχνών του λεπτού εντέρου (που ονομάζεται ατροφία των λαχνών). Αυτό παρεμποδίζει την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, διότι οι εντερικές λάχνες είναι υπεύθυνες για την απορρόφηση. Στον οργανισμό ανιχνεύονται τότε αντι-γλιαδινικά αντισώματα (IgA AGA, IgG AGA).

 

Τα κριτήρια διάγνωσης της κοιλιακής είναι

  • Η ανεύρεση στη βιοψία βλεννογόνου του λεπτού εντέρου των χαρακτηριστικών ιστολογικών αλλοιώσεων και
  • Η ύφεση των συμπτωμάτων μετα την εφαρμογή δίαιτας ελεύθερης γλουτενης. Η ανίχνευση IgA αντισωμάτων έναντι της γλιαδίνης (AGA) και του ενδομυϊκού λείων μυϊκών ινών είναι ισχυρά υποστηρικτική της διάγνωσης.

 

Θεραπεία

Η αντιμετώπιση της κοιλιακής γίνεται με τη πλήρη αποφυγή τροφών που περιέχουν γλουτένη εφ όρου  ζωής. Υπάρχει κλινική βελτίωση μετα από μερικές μέρες ή εβδομάδες αλλα η αποκατάσταση των ιστολογικών βλαβών χρειάζεται χρόνο για να επιτευχθεί πλήρως, ίσως και 2 χρόνια.

Η δίαιτα ελεύθερης γλουτένης απαιτεί τον αποκλεισμό του σιταριού, της σίκαλης, του κριθαριού και της βρόμης και τα προϊόντα τους όπως ψωμί, ζυμαρικά, άλευρα, κέικ, δημητριακά πρωινού, μπισκότα και γλυκά.

Επίσης, χρειάζεται προσοχή στην επιλογή φαγητών όταν βρίσκεστε  σε εστιατόρια π.χ. σούπες, σνίτσελ, αλλαντικά κ.α. καθώς μπορεί να περιέχουν αλεύρι από σιτάρι, σίκαλη ή κριθάρι. Επιλέξτε τρόφιμα που εχουν σήμα ότι είναι ελεύθερα γλουτένης ή ρωτήστε τον σερβιτόρο για περισσότερες πληροφορίες.

Η δίαιτα πρέπει να είναι αυστηρή για να μην έχει συμπτώματα το άτομο, όπως διάρροια, κοιλιακό πόνο, κλπ, αλλά η απορρόφηση θρεπτικών συστατικών δεν θα γίνεται, με αποτέλεσμα να υπάρχει χρόνια κόπωση, αναιμία, καταθλιπτικές αντιδράσεις, οστεοπόρωση και κινδυνεύει από την εμφάνιση επιθετικού λεμφώματος του λεπτού εντέρου.

 

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφοριες στα site