Μindful eating: 6+1 συμβουλές για να μάθεις να τρως με ενσυνείδηση

Αν και μπορεί να ακούγεται ως μία ακόμα νέα τάση που έχει κατακλύσει το διαδίκτυο, στην πραγματικότητα η τακτική του mindful eating υπάρχει από τα αρχαία χρόνια, καθώς συνδέεται με πρακτικές του διαλογισμού. Στα ελληνικά θα μπορούσαμε να αποδώσουμε τον όρο mindful eating, ως «ενσυνείδητη διατροφή», ενώ φαίνεται ότι είναι κάτι περισσότερο από ένα πρόγραμμα διατροφής.

«Με το mindful eating δίνουμε έμφαση στο πώς τρώμε κάτι και γιατί το τρώμε», είπε στο star.gr η Ηλιαλένα Λυσικάτου, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος.

Όπως εξήγησε, εφαρμόζοντας στην καθημερινότητα την πρακτική του mindful eating, επιλέγουμε με προσοχή την τροφή που θα καταναλώσουμε, γνωρίζοντας εξαρχής τι επιδιώκουμε να αποκομίσουμε από αυτήν.

«Τρώμε προσεκτικά και κατά τη διάρκεια του φαγητού χρησιμοποιούμε όλες τις σωματικές και συναισθηματικές αισθήσεις μας, προκειμένου να βιώσουμε στο έπακρο την απόλαυση του φαγητού. Με αυτό τον τρόπο αυξάνουμε την ευγνωμοσύνη για το φαγητό και επιλέγουμε προσεκτικά πιο θρεπτικές τροφές για το σώμα μας», συμπλήρωσε.

Πώς θα εκπαιδευτούμε στο mindful eating

Στην ψηφιακή εποχή που ζούμε, κατά την οποία εκτελούμε ταυτόχρονα πολλές δραστηριότητες, π.χ. βλέπουμε τηλεόραση ή περιηγούμαστε στο διαδίκτυο, ενώ ταυτόχρονα τρώμε, καλούμαστε με το mindful eating να επιλέξουμε συνειδητά το φαγητό που θα φάμε και να αφοσιωθούμε σε αυτό χωρίς εξωτερικές παρεμβολές.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την κ. Λυσικάτου:

  • παρατηρούμε εσωτερικούς και εξωτερικoύς παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε
  • επιστρατεύουμε όλες μας τις αισθήσεις, δηλαδή παρατηρούμε πώς φαίνεται το φαγητό στο πιάτο μας, τι υφή έχει, τι γεύση και πώς μυρίζει, ενώ ταυτόχρονα αφουγκραζόμαστε το σώμα μας καθώς τρώμε
  • αναγνωρίζουμε πώς αισθάνεται το σώμα μετά το φαγητό
  • εκφράζουμε ευγνωμοσύνη για το γεύμα
  • μπορεί να πάρουμε βαθιές αναπνοές ή να κάνουμε διαλογισμό πριν ή μετά το γεύμα, ώστε να έχουμε λιγότερο στρες κατά τη διάρκεια της πέψης

Τα ευεργετικά αποτελέσματα της προσεκτικής διατροφής

Το «συνειδητό φαγητό» αποτελεί μια προσέγγιση στο φαγητό που μπορεί να συμπληρώσει οποιοδήποτε πρότυπο διατροφής, καθώς ενισχύει το συναίσθημα της πληρότητας και βοηθάει τον καλύτερο έλεγχο του φαγητού.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η ενσυνείδητη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε μία αυξημένη ευχαρίστηση κατά τη διάρκεια του φαγητού, σε πιο υγιεινές επιλογές τροφής για τον οργανισμό μας, καθώς και σε μεγαλύτερη ψυχολογική ευεξία.

«Ο συνδυασμός στρατηγικών συμπεριφοράς, όπως η εκπαίδευση της προσοχής με τη διατροφική γνώση, μπορεί να οδηγήσει σε υγιεινές επιλογές τροφίμων που μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, προωθούν πιο ευχάριστες εμπειρίες γεύματος και υποστηρίζουν μια πιο υγιή εικόνα του σώματός μας. Οι συμμετέχοντες σε σχετική έρευνα, βελτιώνοντας μέσα από το mindful eating τις διατροφικές τους συνήθειες, είχαν λιγότερα επεισόδια υπερφαγίας και συναισθηματικού φαγητού», είπε.

 

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ακόμη ότι το mindfulness αποτελεί μια πρακτική που:

  • βελτιώνει τις διατροφικές διαταραχές, με λιγότερους περισπασμούς
  • αντιμετωπίζει την ντροπή και την ενοχή που νιώθουν οι άνθρωποι με υπερφαγικά επεισόδια καθώς και τη συναισθηματική διατροφή. Η ενσυνείδητη διατροφή προωθεί την αποδοχή συναισθημάτων που σχετίζονται με την εμπειρία του φαγητού και την αναγνώριση της συναισθηματικής και σωματικής πείνας
  • συνδέεται μερικές φορές με υψηλότερη ποιότητα διατροφής, (επιλέγονται φρούτα αντί για γλυκά ως σνακ ή μικρότερες μερίδες τροφών)

Μindful eating: 7 πρακτικές για να τρως το φαγητό σου με προσοχή

Μιλώντας στο star.gr, η Ηλιαλένα Λυσικάτου έδωσε χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορούμε να τρώμε προσεκτικά, στο πλαίσιο του mindful eating. Σύμφωνα με την ίδια:

  • Αφοσιωνόμαστε στην εμπειρία του φαγητού, χωρίς συγχρόνως να εργαζόμαστε, να παρακολουθούμε τηλεόραση ή να βλέπουμε ταινία. Τρώμε δηλαδή χωρίς περισπασμούς, για να διευρύνουμε την εμπειρία της διατροφής
  • Ενεργοποιούμε όλες μας τις αισθήσεις. Παρατηρούμε τα χρώματα, τις μυρωδιές, τη γεύση και τις υφές του φαγητού και πώς αισθανόμαστε όταν τρώτε
  • Σερβίρουμε μέτριες μερίδες σε μικρά πιάτα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της υπερφαγίας και της σπατάλης τροφίμων. Χρησιμοποιούμε το πιάτο του φρούτου και το γεμίζουμε μόνο μία φορά
  • Τρώμε μικρές μπουκιές και μασάμε καλά, πρακτικές που μπορούν να βοηθήσουν στην απόλαυση του γεύματος και στην πλήρη εμπειρία των γεύσεων του φαγητού
  • Τρώμε αργά για να αποφύγουμε την υπερφαγία. Εάν τρώμε αργά, είναι πιο πιθανό να αναγνωρίσουμε πότε θα αισθανθούμε κορεσμό, ενώ μπορούμε ακόμη και να σταματήσουμε όταν νιώσουμε περίπου 80% χορτάτοι
  • Δεν παραλείπουμε γεύματα. Η υπερβολική παραμονή χωρίς φαγητό για ώρες, αυξάνει την αίσθηση της έντονης πείνας, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην ταχύτερη και ευκολότερη επιλογή φαγητού (fast food), η οποία δεν είναι πάντα υγιεινή. Ο καθορισμός γευμάτων περίπου την ίδια ώρα κάθε ημέρα, καθώς και ο σωστός προγραμματισμός του χρόνου μας, που θα μας επιτρέψει να έχουμε αρκετή ώρα στη διάθεσή μας για να απολαύσουμε ένα γεύμα ή ένα σνακ, μειώνουν αυτούς τους κινδύνους
  • Ακολουθούμε μία φυτική διατροφή για την υγεία μας, αλλά και για τον πλανήτη. Εξετάζοντας τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κατανάλωσης ορισμένων τροφίμων, βλέπουμε ότι το επεξεργασμένο κρέας και τα κορεσμένα λιπαρά σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και καρδιακών παθήσεων. Την ίδια ώρα, η παραγωγή ζωικών τροφών, όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά, επιβαρύνει περισσότερο το περιβάλλον.