Πώς θα φτιάξεις λαχταριστά μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη

Γιατί τα μελομακάρονα είναι πιο υγιεινά από τους κουραμπιέδες

Καθώς μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τα Χριστούγεννα, το μυαλό όλων πάει στους γλυκούς πειρασμούς που μας «συνοδεύουν» στις γιορτές. Μελομακάρονα και κουραμπιέδες, παραδοσιακά έχουν την τιμητική τους αυτή την περίοδο σε κάθε ελληνικό σπίτι. Πώς μπορούμε, όμως, να τα απολαύουμε χωρίς τύψεις;

Το star.gr επικοινώνησε με την Κλινική Διαιτολόγο- Διατροφολόγο, Ηλιαλένα Λυσικάτου, η οποία μοιράστηκε μία υπέροχη συνταγή για μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη!

«Πιο υγιεινά, σε σύγκριση με τους κουραμπιέδες, είναι τα μελομακάρονα.Η παρασκευή τους συνηθίζεται να γίνεται με λάδι και όχι με βούτυρο, οπότε περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία είναι ευεργετικά για το καρδιαγγειακό σύστημα. Επίσης, το μέλι σε σχέση με τη ζάχαρη έχει πρωτεΐνη, αντιφλεγμονώδη δράση και επουλωτική, ενισχύοντας έτσι το ανοσοποιητικό μας σύστημα», σημείωσε η κ. Λυσικάτου.

 

Συνταγή για μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη

Τα υλικά για τα μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη είναι: 

  • 520 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 130 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 220 γρ. ηλιέλαιο 
  • 120 γρ. μέλι 
  • 90 γρ. νερό
  • 1 1/2 κ.τ.γ κανέλα
  • 1 κ.τ.γ. γαρύφαλλο
  • 1/2 κ.τ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.τ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 βανίλια
  • χυμό και ξύσμα από ένα πορτοκάλι (125γρ.)
  • 1/2 κ.τ.γ. baking powder

Υλικά για το σιρόπι:

  • 190 γρ. νερό
  • χυμό από ένα λεμόνι (προαιρετικά)
  • 800 γρ. μέλι
  • ένα ξύλο κανέλας
  • 3- 4 γαρύφαλλα
  • 150 γρ. καρύδι τριμμένο για το πασπάλισμα

 

Εκτέλεση συνταγής για μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη

  • Βάζουμε  σε ένα μπολ το ξύσμα και τον χυμό από το πορτοκάλι, τη σόδα, τη κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλλο, τη βανίλια και το ηλιέλαιο και ανακατεύουμε
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε το μέλι, το νερό και ανακατεύουμε
  • Σε ένα άλλο μπολ, βάζουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το σιμιγδάλι και το baking powder και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το δεύτερο μπολ στο πρώτο και ανακατεύουμε με το χέρι για λίγο
  • Κόβουμε τη ζύμη και ζυγίζουμε μπουκίτσες (13γρ) και την πατάμε στον τρίφτη στο πλάι για να έχει σχέδιο
  • Ψήνουμε σε ταψί με λαδόκολλα στους 160 βαθμούς για περίπου 13 λεπτά
  • Για το σιρόπι βράζουμε κανέλα, νερό, γαρύφαλλα και αφού κρυώσει προσθέτουμε λεμόνι και μέλι
  • Μόλις είναι έτοιμα τα μελομακάρονα, τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με το σιρόπι για 1 λεπτό. Μετά πασπαλίζουμε με το τριμμένο καρύδι.

 

Πόσες θερμίδες έχουν τα μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη

Διατροφική αξία ανά 60γρ (4 μελομακάρονα)

  • Ενέργεια  –   210,7 kcal
  • Υδατάνθρακες  –    33 gr
  • Πρωτεΐνες   –    2,1 gr
  • Λιπαρά   –   8,3 gr

 

Καλή απόλαυση!