Vegan βασιλόπιτα
Υλικά
Για το προζύμι
- 75γρ. νωπη μαγιά
- 1/2φλ χλιαρό νερό
- ½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι ντινκελ
Για τη βασιλόπιτα
- 1 ½ φλ ζάχαρη καρύδας
- 2φλ κολοκύθα
- ½ φλ ελαιόλαδο
- Ξύσμα από δυο πορτοκάλια
- ½ κουταλιά του γλυκού μαστίχα
- ½ κουταλάκι της σούπας μαχλέπι
- ¼ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- ½ κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο
- 2 κιλά αλεύρι ντινκελ
Για το γλάσο σοκολάτας
- 100γρ vegan κρέμα γάλακτος
- 200γρ σοκολάτα vegan
- Ξύσμα από ενα πορτοκάλι
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Εκτέλεση
- Για το προζύμι : σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, το νερό, την ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε λιγο νερο και αλεύρι και ανακατεύουμε και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για ένα βράδυ σκεπασμενο.
- Βάζουμε την κολοκύθα στον ατμομαγειρα μέχρι να μαλακώσει. Στη συνέχεια, την πολτοποιούμε και την προσθέτουμε στο μπολ με το προζύμι μαζί με τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και το ελαιόλαδο. Βάζουμε στο γουδί το μαχλέπι, τη μαστίχα και τη ζάχαρη και χτυπάμε. Προσθέτουμε το μίγμα στο μπολ όπως και το τριμμένο κάρδαμο, το αλεύρι ντινκελ λιγο λιγο και ζυμώνουμε.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί- φουσκώσει για 2 ωρες και ξανα ζυμώνουμε. Την βάζουμε σε ένα ταψι διαμέτρου 30 εκατοστά με λαδόκολλα και την αφήνουμε για 30λεπτα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 50-55 λεπτά. Τα πρώτα 30 λεπτά ψήνουμε καλυμμένο με αλουμινόχαρτο. Αφήνουμε να κρυώσει λιγο και μετα την βγάζουμε και τη τοποθετούμε σε σχάρα.
- Γλασο: σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη κρέμα γάλακτος και ζεσταίνουμε μεχρι να φουσκώσει και απομακρύνουμε από την φωτιά.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη κανέλα και τη σοκολάτα τεμαχισμένη σιγα σιγα και ανακατεύουμε μεχρι να λιώσει.
- Περιμένουμε λιγο να κρυώσει και περιχύνουμε τη κρύα βασιλόπιτα.
Δοκιμάστε την!!