Βιταμίνη Ε για αντιγήρανση!!!
Η βιταμίνη Ε ή αλλιώς τοκοφερόλη έχει προστατευτική δράση ενάντια στις ελεύθερες ρίζες. Είναι απαραίτητη για τον εγκέφαλο, τους πνεύμονες, το νευρικό, το αιμοποιητικό και το μυϊκό σύστημα. Επιπλέον, έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση δηλαδή προστατεύουν τα κύτταρα από την γήρανση.
Η βιταμίνη Ε υπάρχει κυρίως στα φυτικά έλαια, βρώμη, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σπόροι φυτών (π.χ. ηλιόσποροι) και ξηροί καρποί. Ειδικότερα, υπάρχει σε υψηλά επίπεδα στα αμύγδαλα, σπανάκι, γλυκοπατάτες, αβοκάντο, ηλιόσπορος, φοινικέλαιο και ελαιόλαδο.
Η επαρκή πρόσληψη βιταμίνης Ε βοηθάει στην
- καλή κυκλοφορία του αίματος
- προεμμηνορροϊκού συνδρόμου
- ενάντια στην στεφανιαία νόσο
- στην επούλωση πληγών
- Επιπλέον, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα,
- προστατεύει από τη ζημιά της UV ακτινοβολίας
- έχει έντονη αντιπηκτική και αντικαρκινική δράση
- Βοηθάει στην πρόληψη της νόσου του Παρκινσον
- την επιβράδυνση της γήρανσης και στη διατήρηση του DNA
- Επίσης, σε μελέτες φάνηκε ότι η βιταμίνη Ε έχει προστατευτική δράση ενάντια στην εμφάνιση όλων των μορφών καρκίνου.
Η ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης είναι σπάνια και συμβαίνει σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα με μειωμένη απορρόφηση των λιπών π.χ. άτομα με παγκρεατίτιδα ή ασιτία ή χρόνια ηπατοχολική νόσο.
Η υπερκατανάλωση της βιταμίνης Ε δεν έχει έντονα συμπτώματα, ούτε είναι τοξική. Ωστόσο, θα πρέπει να αποφεύγετέ η χρήση συμπληρωμάτων όταν δεν υπάρχουν προβλήματα δυσαπορρόφησης, καθώς μέσω μίας ισορροπημένης διατροφής μπορούν να καλυφθούν οι ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνη Ε. Η υπερκατανάλωση της συγκεκριμένης βιταμίνης μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα διότι, μπορεί να εμφανιστούν παροδικά ταχυπαλμίες, αύξηση της πίεσης, κόπωση και ναυτία.
Για την έναρξη λήψης συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε θα πρέπει πρώτα να ρωτήσετε τον γιατρό ή τον διαιτολόγο σας καθώς μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα στην υγεία σας.
Η ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνη Ε είναι κατά μέσο όρο στα 18mg.
Θα συνιστούσα την επίσκεψη σε ένα πτυχιούχο διατροφολόγο ώστε να δώσει ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα διατροφής που θα καλύπτει τις ανάγκες που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός καθημερινά και για την πρόληψη εμφάνισης των ασθενειών.
Βιβλιογραφία
- Παπανικολάου Γ.(2009), Σύγχρονη διατροφή και διαιτολογία, έβδομη Έκδοση, Εκδόσεις Θυμάρι.
- Σφλώμος Κ.(2011), Χημεία τροφίμων με στοιχεία διατροφής, Τόμος 2, Δευτερη έκδοση,
- Gibney M.J., Elia M., ljungqvist O., Dowsett J., (2010), Κλινική διατροφή, Επιστημονικές Εκδόσεις Παρισιανου Α.Ε.
- WHO/FAO (2001). Human Vitamin and Mineral Requirements Report of a Joint FAO/WHO expert consultation, Bangkok, Thailand. Food and Agriculture Organization of the United Nations. World Health Organization. Food and Nutrition Division FAO Rome.
- EUFIC (2006)
- Cho E, Hunter DJ, Spiegelman D, et al. Intakes of vitamins A, C and E and folate and multivitamins and lung cancer: a pooled analysis of 8 prospective studies. Int J Cancer. 2006;118(4):970-978.
- Zhang S, Hunter DJ, Forman MR, et al. Dietary carotenoids and vitamins A, C, and E and risk of breast cancer. J Natl Cancer Inst. 1999;91(6):547-556.
- Gaziano JM, Glynn RJ, Christen WG, et al. Vitamins E and C in the prevention of prostate and total cancer in men: the Physicians’ Health Study II randomized controlled trial. 2009;301(1):52-62.